KÖZÉLET

Nőgyógyászati rendelő hajléktalan nőknek - rangos nemzetközi díjat kaphat a projekt


„Fél éve megszületett a csoda” – a rendelő társadalmi összefogással jött létre, adományokból és pályázati támogatásból kezdte meg a működését hat hónappal ezelőtt. A nemzetközi Sozial Marie díj jelölés kapcsán az első hónapok tapasztalatáról és a traumatudatos működésről hallgattunk meg egy beszélgetést.

Nőgyógyászhoz és szűrésekre akkor sem kellemes élmény elmenni, ha minden rendben van az ember életében, a testével, lelkével. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nem is könnyű eljutni, a magánellátás csillagászati ára, vagy a hosszú várólisták miatt. 

Ez a félelem, szorongás és további nehézségek hatványozottan igazak azok számára, akik nehezebb élethelyzetben vannak, és szükségük lenne rákszűrésre és orvosi ellátásra. A felmérések és a szociális munkások tapasztalata szerint a hajléktalan nők jelentős része nem tudja igénybe venni az állami ellátást különböző jogosultsági problémák, és a hajléktalanságra, traumatikus élményekre, vagy a korábban szerzett negatív tapasztalatokra visszavezethető okok miatt.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Ezt a problémát felismerve a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) több civil szervezettel összefogva, és a Budapest Bike Maffia adománygyűjtő kampányának köszönhetően valósította meg a nőgyógyászati rendelőt, amit hajléktalan és rászoruló nők vehetnek igénybe. A cél az volt, hogy  végre azok is eljuthassanak az orvoshoz, akik eddig a lehetőség hiánya miatt, esetleg a megaláztatástól félve nem mehettek nőgyógyászati rendelésre. A rendelő megvalósításával több civil szervezet több éves álma vált valóra. 

A Sozial Marie díj – amire most a rendelőt jelölték és több száz nevezett közül bekerült a kiválasztott top projektek közé – a legégetőbb társadalmi kihívásokra válaszoló kezdeményezéseket díjazza.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A traumaérzékeny szemléletű rendelő működése több szempontból is speciális, ezekről a módszerekről, és az első fél év tapasztalatáról beszélgettünk. A rendelő kialakítása és üzemeltetése során szem előtt tartották, hogy a hajléktalan nőknek legalább a fele komoly bántalmazást szenvedett el valamikor az élete folyamán, és tízből két hajléktalan nő biztosan élt át szexuális erőszakot – de már maga a hajléktalanság, a vele járó nélkülözés, a veszteségek, a stigmatizáció és a kirekesztettség érzése is traumatizáló. 

Ezért a rendelőben barátságos és több téren is biztonságos környezet fogadja az érkezőket. A rendelő fizikai kialakítása is tükrözi, a váróban az asztal körül teázva, egy szociális munkással beszélgetve lehet várni a vizsgálatra, az orvosi szobában az ajtó előtti függöny, a bejáratnak háttal fordított vizsgálószék is mind a biztonságérzet erősítését szolgálja. 

Talán még ennél is fontosabb az a támogatói emberi környezet, amit az itt dolgozók nyújtanak. Aprólékosan tájékoztatják a pácienseket, hogy mi fog történni és miért, valamint szabad rendelkezési jogot biztosítanak nekik a saját testük fölött. A rendelő megnyitásával párhuzamosan a női szállókon is, a traumatudatos ellátás körében csoportos beszélgetéseket tartottak, egyrészt a rendelő létére felhívva a figyelmet, másrészt bármilyen női egészségügyi, nőgyógyászati témával kapcsolatban várták a kérdéseket. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A rendelő olyan plusz szolgáltatásokat is nyújt, amelyek a hajléktalan nők ellátása és gyógyulása szempontjából nélkülözhetetlenek: ingyenes gyógyszert, fogamzásgátlót, vitaminkészítményeket; ha szükséges: mosakodási lehetőséget a rendelő szépen felújított fürdőszobájában és új fehérneműt; egészségügyi és tisztasági betétet; apró, praktikus motiváló ajándékokat (higiénés termékeket, papucsot). 

Jelenleg havi 3 rendelési napon, összesen 34 félórás idősávban tudják fogadni a rászorulókat. A vizsgálatok mellett abban is segítik a betegeket, hogy ha további egészségügyi ellátásra van szükségük, akkor megbízható betegutakat alakítanak ki nekik és segítik a megfelelő szakember megtalálását. Az utóbbi időszakban a tapasztalatok szerint egyre több várandós nő is érkezik, így tervben van a működési engedély megszerzése a terhesgondozásra is. 

A rendelő jelenleg is adományokbókból működik, és ha kap is állami finanszírozást majd a jövőben, a plusz szolgáltatások miatt szükség lesz további forrásokra is. Ha támogatni szeretné ezt a jó ügyet, a szervezet ezen a számlaszámon tudja adományát fogadni:

  • Íme a számlaszámuk: 11784009-15493950-10080003
  • IBAN: HU25117840091549395010080003
  • A közlemény rovatba kérik feltüntetni: nőgyógyászati rendelő.