Együtt az akadálymentes Budapestért! | Kategória: Élhető Budapest

Kampány az integráció és a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

Budapest Főváros Önkormányzatának hosszú távú céljai között prioritás, hogy egyenlő esélyt teremtsen a mozgásukban korlátozottak számára, a kényelmesebb és akadálymentes közlekedés lehetőségének előremozdításával. Kiemelt fontosságú a városvezetés számára, hogy olyan kezdeményezések mellé álljon, amelyek fokozottan támogatják a közösségi alapokon működő lakossági összefogást.

A Route4U egy társadalmi vállalkozás, amely az akadálymentes közlekedés elősegítését tűzte ki célul. A vállalkozás által kifejlesztett technológia skálázható módon, automatikusan gyűjti az útminőség adatait és ezzel lehetővé teszi, hogy kerekesszékkel közlekedők személyre szabott útvonaltervet kapjanak.

A Route4U csapata azon dolgozik, hogy megkönnyítse a mozgásukban korlátozott városlakók közlekedését.  Az általuk fejlesztett akadálymentességi térkép és okostelefonos alkalmazás pontosan megmutatja azokat az útvonalakat és helyeket, amelyek könnyen és biztonságosan használhatóak kerekesszékkel vagy babakocsival. A közös kampány a többségi társadalom, a járók mozgósítását célozza, és arra buzdít, hogy minél több információval segítsük a mozgáskorlátozottakat. Ehhez egy egyszerű okostelefonon és számítógépen is működő online felület áll rendelkezésünkre. Csupán néhány gombnyomással megadható, hogy a közelünkben lévő tartózkodási hely (étterem, kávézó, hivatal, üzlet, stb.), megközelíthető e kerekesszékkel. A tavaly év végén indult játékban a kerekesszékben ülő Mikulást kell közösen eljuttatni Lappföldről Budapestig. Minden egyes hely minősítése után egy kilométert haladt előre a Mikulás, míg végül, háromezer kilométer megtétele után megérkezett Budapestre. A résztvevők által rögzített minősítések azonnal megjelentek a Route4U online térképén, így a játék során minden résztvevő azonnali és maradandó értéket teremtett.

„Az ötlet kidolgozásakor a kiindulópont az volt, hogy a várakozással töltött perceinkben legtöbben a telefonunk nyomkodásával ütjük el az időt. Ezzel a játékkal olyan lehetőséget szeretnénk az emberek kezébe adni, amivel az ilyen “üres” percekben néhány gombnyomással sokat tehetnek egy olyan jó ügyért, amitől Budapest és a többi magyar város mindenki számára élhetőbb hellyé válik.” – mondta Székely Tamás, a Route4U társalapítója a kampányról.