Mi Budapestünk

Budapest100 a Nagykörúton

A Budapest100 idei helyszíne és témája a pesti Nagykörút volt, közel hatvan megnyitott épülettel.

Egykori lakók élete, a házhoz fűződő legendák, az építtető története elevenedett meg áprilisban a pesti Nagykörúton, ahol közel hatvan épület nyitott meg az idei Budapest100 hétvégéjén.

Április 16-án és 17-én a nyitva tartó házakban kiállításokon, beszélgetéseken keltek életre az egykori és mai szomszédokról, lakóközösségekről, nehézségekről szóló történetek.  A körúti kávéházak egykori világát, színházak, mozik, boltok múltját különböző események idézte fel a látogatók számára a Margit hídtól a Petőfi hídig.

Az idei Budapest100 azonban nem csak az épületek múltjával foglalkozott. A Nagykörút jövőjét szakmai programokon vitatják meg építészek, urbanisták és civilek: hogyan lehetne barátságosabb, zöldebb, kevésbé zsúfolt Budapest egyik fő útvonala. Ezekkel a találkozókkal a szervezők szeretnének hatást gyakorolni a döntéshozókra, elindítva a régi épületekről és az új szemléletű várostervezésről szóló párbeszédet. Ezért a Budapest100 idei jelmondata: Nagykörút – újratervezés.

Budapest Főváros Önkormányzata – mint az esemény kiemelt támogatója – és a BVA szervezésében megvalósuló Staircase Show – szubjektív nézőpontú lépcsőház-kiállítás – közel harminc képpel mutatta be a ház és a Nagykörút múltját és jelenét.

A Budapest100 ötletgazdája az OSA Archívum, szervezője a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. A népszerű civil városi ünnep 2011 óta évente közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20 000 látogatóval büszkélkedhet. A programot a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK ÖSSZES

Kapcsolódó cikkek