Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/enbp/public_html/wp-content/plugins/adln-varosarculat/includes/class-gallery.php on line 301
Mi Budapestünk

Kiállítás – Az én környékem

Budapest Belváros: közös terek személyes nézőpontból multimediális kiállítást rendezett decemberben a BVA.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/enbp/public_html/wp-content/plugins/adln-varosarculat/includes/class-gallery.php on line 301

Az én környékem – Budapest Belváros: közös terek személyes nézőpontból című kiállítás a pesti Belváros elmúlt száz évét privát felvételeken keresztül mutatta be multimediális formában. A családi archívumokból, valamint szenvedélyesen fotózó és filmező amatőröktől származó felvételek egyszerre várostörténeti dokumentumok és személyes emlékek. A városrészt a történeti megközelítésen túl, mint a benne élők életterét, a történelmi események által is befolyásolt egyéni sorsok környezetét vizsgálta. A személyes történetek – az időrendiség igénye nélkül – a városrészre jellemző élmények és adottságok mentén keresztezik egymást, vagy futnak akár egy élet hosszán át párhuzamosan. A privát nézőpont által a köztereken zajló történelem több érvényes megközelítése válik lehetővé. Az egyéni valóságok a kollektív emlékezet részévé emelkednek a mindannyiunk számára ismerős vizuális és kulturális fragmentumok megidézésével.

A történeti, tematikus és formai szempontok alapján egymás mellé rendezett emlékek nemcsak a Belváros arculatának változásait, hanem a technikai médiumok fejlődését, a képrögzítésre szánt témák és pillanatok alakulását is felvázolták a tárlat során. A századforduló embere még percekig várakozott egy tökéletesen beállított városkép elkészülésére, míg a hetvenes évek fiatalságának már lényegesen közvetlenebb volt az objektívhez való viszonya. A reprezentatív célú portrékat az évtizedek folyamán felváltották a szabadidős, véletlenszerűen elkapott pillanatok. A huszadik század során a fotó és a mozgókép egy szélesebb társadalmi réteg közös vizuális nyelvévé vált.

en_kornyekem6

A kiállítás anyaga a párokba rendezett állóképek, valamint a super8-ra rögzített mozgóképek két nagyobb egységére tagolódott, amelyek a 19. század végétől egészen a kilencvenes évekig terjedő időszakot ölelték fel. A képpárok egymást kiegészítve vagy ellenpontozva, térbeli és történeti kapcsolatot teremtve vonultatták fel a jól ismert belvárosi helyszíneket és hangulatokat, melyeket még átélhetőbbé tettek a rövidfilmes formában összeállított korabeli filmre rögzített felvételek.

A Belváros Budapest egyik legrégebbi városrésze, amely a sok változás ellenére is megőrzött valamennyit a századforduló hangulatából és középkori városszerkezetéből. A Belváros a 19. század elején lebontott városfal mentén emelt emblematikus épületekkel, és az egyre karakteresebb formát öltő polgári miliővel egy tágabb kulturális és kereskedelmi régióvá bővült. A második világháború okozta károk, majd a szocializmus idején a modernizmus szellemében épült objektumok, valamint a metró is sokat alakítottak a környék arculatán. A Belváros amellett, hogy a moziba, színházba, múzeumba és kávéházba járás több mint száz éves helyszíne, történelmi eseményeknek és egyéni történeteknek egyaránt színtere.

Gif: https://giphy.com/gifs/3o8dp71kY7KlGVSaVG (Kredit: Váci utca,1976, Super8.hu)

Fotók forrása: Fortepan

KAPCSOLÓDÓ HÍREK ÖSSZES

Kapcsolódó cikkek