Nőgyógyászati szakrendelő hajléktalan nők részére

Rendkívül fontos hiánypótló szolgáltatásként már megkezdte működését a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) új szolgáltatása, a traumaérzékeny szemléletű nőgyógyászati rendelő, amely hajléktalan és más rászoruló nők részére nyújt ellátást.
A beruházás a Budapest Bike Maffia-nak köszönhetően, a kezdeményezésükre létrejövő széleskörű társadalmi összefogás eredményeképpen valósulhatott meg. A helyszínt a BMSZKI biztosítja, a Dózsa György úti hajléktalanszállásunk egyik orvosi rendelője és várója került teljeskörű felújítására és berendezésre.
A rendelőben barátságos környezet fogadja a pácienseket, akik a nőgyógyászati szakellátás mellett szociális szolgáltatásokban is részesülhetnek, segítséget kaphatnak például gyógyszerek kiváltásában, vagy vizsgálat előtt vagy után használhatják a felújított fürdőszobát.
A traumaérzékeny szemlélet azt jelenti, hogy a rendelő személyzete és – már a rendelő kialakítása, berendezése is – abból a szemléletmódból indul ki, hogy bárki, aki belép az ajtón, hordozhat magában olyan sebeket, ami megnehezíti számára a vizsgálaton való részvételt. Ennek megfelelően minden azt segíti, hogy ez az egészségügyi ellátás lehetőleg ne hozza felszínre, ne mélyítse a már meglévő sebeket, vagy akár hozzájáruljon ezek gyógyulásához.