“Budapest nappal hajtva”

“Budapest nappal hajtva” néven nagyszabású napelem programot készítünk elő, amelynek célja a napenergia széleskörű elterjesztése és integrálása Budapest működésébe. Budapest Klímastratégiának megfelelően 2030-ig a jelenlegi napelem kapacitásokat a 130-szorosára, 1500 MW-ra akarjuk növelni.

A www.nappalhajtva.budapest.hu honlapon bemutatjuk a projektet és számos hasznos információt nyújtunk a lakosságnak a napelem telepítéssel kapcsolatban jó példákkal, gyakran ismételt kérdések összefoglalóval, személyes és online kérdezési lehetőséggel. a honlapon érthető el Budapest első szolár térképe: egy web-alapú, mobiltelefonon is futó térképes alkalmazás, amely minden budapesti épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni.

Tanulmányban vizsgáljuk meg, milyen jogszabályi tényezők akadályozzák a napelemek térnyerését Budapesten, mind lakossági, mind más felhasználói oldalon. Lakossági, Szabályozási, és Műszaki Munkacsoportokat hoztunk létre, amelyekben megvitatjuk a napelemek telepítését akadályozó tényezőket és azokra megoldásokat keresünk, felülvizsgáljuk a vonatkozó települési szabályozásokat és műszaki, finanszírozási megoldásokat dolgozunk ki a társasházak bevonása érdekében is.