VÁLASZTÁS 2024

Karácsony Gergely felhívta Vitézy Dávidot


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

A főpolgármester a Partizánban tett ígéretet arra, hogy visszahívja Vitézy Dávidot, aki a választás másnapján, hajnalban kereste őt. A riválisok ismertették egymással a választási jogorvoslatokkal kapcsolatos érveiket.

Visszahívta Vitézy Dávidot Karácsony Gergely. Ezt Vitézy közölte a Facebookon. Korábban a jelenlegi főpolgármester kihívója ugyancsak a Facebookon jelezte, felhívta Karácsonyt, hogy tisztázza vele, miért kezdeményezte a szavazatok újraszámlálását. Ám Karácsony nem vette fel neki a telefont.

Az okokról egyébként Karácsony a Partizánnak adott interjúban azt mondta, hogy Vitézy hétfő hajnali négykor hívta, akkor már volt több mint kétszáz nem fogadott hívása. De szerinte ez a visszahívás nem oldja meg a demokrácia problémáit. Szerinte a választások tisztaságába vetett bizalom megsérült, ugyanis az újraszámlálás semmilyen jogállami garanciákat nem tartalmaz.

 

– Ez sokkal súlyosabb ügy annál, mint hogy ki lesz a főpolgármester – tette hozzá Karácsony, aki ígéretet tett arra, ha vége a vele készült interjúnak négy nap után visszahívja Vitézyt, ezt végül meg is tette.

– Először is a korrektség jegyében fontosnak tartom rögzíteni: a kiszivárgott hangfelvételeken elhangzott mondataiért, miszerint lapáttal fog agyonverni a kampányban, Karácsony Gergely elnézést kért, amit természetesen elfogadtam – írta Vitézy, aki bízik abban, hogy akármi is lesz a jogorvoslatok és az újraszámlálás végeredménye, a normális emberi hangnemet helyre tudják állítani.

Karácsony
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Karácsony egyébként a lapátos mondatot úgy magyarázta, hogy a kifejezés akkor került bele a politikusi szótárába, amikor egy párttársa azt mondta neki, „Gergő, ott leszünk mögötted egy péklapáttal”. Ez azóta visszaérő szavajárása, de elnézést kért érte Vitézy Dávidtól.

Vitézy a Facebookon azt írta, a választási jogorvoslatok kapcsán röviden ismertették egymással a közvélemény számára már bemutatott érveiket, ezügyben szerinte a holnapi újraszámlálás és a további esetleges jogorvoslati folyamatok végeredménye lesz döntő.

Vitézy úgy fogalmazott:

Karácsony Gergelynek is elmondtam: akármelyikünk is lesz a jogerős választási eredmény szerint a főpolgármester, azt természetesen elfogadom és tiszteletben fogom tartani. Ha ő lesz az, minden nyilvános fórumon ki fogok állni amellett, hogy ő a megválasztott főpolgármester, ezt most közvetlenül is elmondtam neki.