KÖZÉLET

Az élet szeretetének ünnepe Budapesten


A holokauszt áldozataira emlékező séta, az Élet Menetének résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak; megemlékeztek a tavaly októberi, Izrael elleni terrortámadásról és figyelmeztettek az antiszemitizmus újraéledésének veszélyeire.

A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta, az Élet menete résztvevői a Dohány utcai zsinagógától indultak a Keleti pályaudvar előtti tér felé. A rendezvény kezdetén leleplezték a zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren az "1944. május 15. és július 9. között elhurcolt és meggyilkolt 440 ezer magyar zsidó emlékére" állított emléktáblát. A menet a sófár hangjára indult el, élén csaknem száz - elektromos kisbusszal utazó - holokauszttúlélővel.

2003 októberében kezdeményezte egy civil fiatalokból álló közösség a magyarországi Élet Menete Alapítvány létrehozását. Akkor már működött a világ 55 országában egy hasonló szervezet. A cél az volt, hogy az alapítvány rendezvényein fiatalok és idősek, közéleti személyiségek, politikusok róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt.  

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete beszédében arra figyelmeztetett: a Hamász október 7-i terrortámadása Izrael ellen többletjelentést ad az idei Élet menetének. Most még fontosabb a fiatal generációk oktatása, arra kell inspirálni őket, hogy harcoljanak a rasszizmus, a megkülönböztetés és az igazságtalanság ellen - tette hozzá.

Jichák Hercog, Izrael állam elnöke videóüzenetében arról beszélt: habár a holokauszt egyedülálló a történelemben az emberiség bűnei között, az elmúlt hónapokban ismét mély tragédiát gyászol a zsidó közösség.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte:

a holokauszt rettenetes borzalmaira, az emberiség egyik legnagyobb népirtására mindig emlékezni kell, de úgy, hogy közben az élet szeretetét és az élni akarást is ünnepeljük.

Baruch Adler, a nemzetközi Élet menete szervezet igazgatóhelyettese pedig arról beszélt: az Élet menetén évről évre részt vevők bizonyítják a jónak a gonosz erői feletti győzelmét.

A megemlékezés végén gyertyát gyújtottak a holokauszt és az október 7-i izraeli terrortámadás áldozatainak emlékére és közel ötszáz középiskolással elindult „Az élet vonata” a pályaudvarról Oswietzim városába, hogy másnap Magyarországot képviseljék a nemzetközi Élet menete megemlékezésen Auschwitz-Birkenauban, ahová közel ötezer résztvevőt várnak a szervezők.