KULTÚRA

Szürke távhővezetékek alakultak át színes műalkotássá Budapesten


A Pom Pom, a Kisvakond, a Vízipók-csodapók rajzaival, a Legal Street Art akció keretein belül három helyszínen újultak meg Budapest távhővezetékei és azok szellőzőoszlopai. Mindez a közösségi költségvetésből valósult meg.

A FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divíziója három helyszínnel is segítette az elmúlt hetekben a Budapest Városháza közösségi költségvetés programján keresztül megvalósuló Legal Street Art akciót. A projekt célja a főváros közigazgatási területén található utcai bútorok, köztéren álló, ipari megjelenésű közmű-tárgyak alkalmi lefestése.

Az első helyszínen április 9-én a IV. kerületi Elem utcai távhő- gerincvezeték újult meg, amely az újpesti erőműből induló vezeték egyik ágaként a káposztásmegyeri fogyasztókat látja el távhővel. A távhővezetéket a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum, valamint a Karinthy Frigyes Gimnázium diákjai festették le két művésztanár segítségével. A színes alkotásokon keresztül a tenger egzotikus világába nyerhetünk betekintést, ahol feltűnnek a Némó és a Vizipók-Csodapók szereplői is.

FŐTÁV
Kép: FŐTÁV

A második helyszín a XI. kerületi gazdagréti Kaptató sétányon található Regélő játszótér volt április 18-án. A Gazdagréti lakótelep több mint 5 ezer fogyasztóját látja el hőszolgáltatással, amelynek fontos szerkezeti elemét, a szellőzőoszlopát mostantól rajzfilmfigurák színesítik. Az alkotások ezúttal egy lakossági workshop keretében valósultak meg művésztanárok irányításával, itt Pom Pom és a Kisvakond szereplői köszönnek vissza a távhővezeték szellőzőoszlopairól.

FŐTÁV
Kép: FŐTÁV

A harmadik és egyben utolsó helyszíne a közösségi festésnek a III. kerületi Bécsi út volt. A lefestéséhez Szabó-Lencz Péter képzőművész járult hozzá, ahol geometrikus - absztrakt formák díszítik az oszlopokat, amelyek a köztéri látképet színesítik.

A FŐTÁV azt írja Facebook-oldalán, hasonló kezdeményezésre már volt példa tíz éve: 2014-ben a FŐTÁV egy újpesti távhővezeték-szakasz lefestésére írt ki pályázatot és valósította meg sikeresen a projektet az alkotókkal.