KÖZÉLET

Már tavasszal visszatérnek a motorosok Budapestre


Júniusban ismét több napra átveszik az irányítást a főváros útjain, de már májusban ízelítőt adnak: jön az Open Road Tour is, mielőtt a Harley-Davidson Budapest által szervezett többnapos motoros túra megint keresztezné Budapestet.

Az Autszektor beszámolója szerint május 23-26. között Győr-Budapest-Békéscsaba útvonalon vonul végig Közép-Európa legnagyobb motoros túrája, az idén harmadik alkalommal megszervezett Open Road Tour. A túrát egyben a június 27-29. között megrendezett Budapest Open Road Days felvezető eseményének is tartják.

A sajtótájékoztatón kiderült, a tervezett többszáz motoros összesen 831 kilométert tesz meg Győr és Békéscsaba között, a túra négy napja alatt 8 várost fognak érinteni, köztük május 23-án Budapestet is, úgyhogy 2023 nyara után megint készülhetnek a fővárosiak.

A következő napon, május 24-én indulnak tovább a kétkerekűek a fővárosból Jászberény felé, aznap a délelőtti órákban még kijut a lakóknak egy kicsi a motorberregésből és a benzinszagból.

A május 23-i estén egyébként a 11. kerületi Open Road Bázison rendeznek a motorosoknak koncerteket, amiken a Budapest Open Road Days „Légy a Tankcsapda előzenekara!” versenyének elődöntősei lépnek fel, úgyhogy talán nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, a 11. kerületi lakosok kapják ezúttal a legtöbbet a zajterhelésből.

Azt egyébként már 2023 decembere óta lehet tudni, hogy a balatoni Alsóörs helyett 2024 nyarán is Budapesten rendeznek többnapos motoros fesztivált, amire a 2023-as esemény után megint közel 100 ezer főt várnak, az eseményt pedig szintén a Harley-Davidson Budapest szervezi.

„Én szabad akarok lenni, nem magányos” – közölte egyébként a sajtóközleményben Hankó Ákos, a Harley-Davidson Budapest tulajdonosa, aki hozzátette még, hogy a fesztivál reményei szerint a motorozás ünnepe lesz.

A 2023-as esemény előtt figyelmeztettek mindenkit, hogy az M0 és M2 autóúton, az M5, M6, M1-M7 autópályák bevezető szakaszain, a 2-es, 3-as, 4-es, 10-es és 11-es főút, valamint a Dunakanyar és a Pilis-hegység közútjain a vártnál nagyobb lesz a forgalom.

A motorosoknak tavaly egyébként egy úgynevezett Harley-Davidson parádét is engedélyeztek, a parádé útvonala pedig érintette többek között a Városligetet, a Rákóczi utat, a Múzeum körutat, aztán a Szabadság hídon vonultak végig a budai alsó rakparton.

A fesztivál ideje alatt két motorkerékpáros vesztette életét a fesztiválhoz kötődően, három motoros súlyosan, hat pedig könnyen sérült meg.

Ahogy a G7 akkor összefoglalta, a 2023-as fesztivált a rendőrség, a fővárosi és a kerületi hatóságok, valamint állami cégek biztosításával rendezték meg.

width=2046
 Open Road Tour Budapesten, 2023-ban Kép: Facebook

 

Mint írták, 

a nagy teljesítményű motorok egyik fő problémája, hogy kiemelten zavarók a nyeregben ülőkön kívül mindenki más számára. Európában például évente 40 ezer új iszkémiás szívbetegséget, illetve 11 ezer korai halálozást okoz a közúti közlekedés zajterhelése, a motorok pont a zajártalom miatt a messze legnagyobb társadalmi költségű közúti közlekedési eszközök.

Tirolból, ahol korábban szintén rendszeresek voltak a motoros találkozók, a 95 decibel feletti hangkibocsájtású motorokat ki is tiltották. A helyi kormányzat kérésére készült tudományos elemzés, jegyezte meg a lap, rámutatott, hogy a lakosság kiemelkedő részének jelent nagy problémát a motorok zajának elviselése.

Az MSZP-s Horváth Csaba által vezetett zuglói önkormányzat és a Budapest Brand Nzrt. támogatta a rendezvényt, előbbi a fellelhető szerződések szerint 120 fát ültettetett a motorosokkal cserébe a lakók a nyugalmának megzavarásáért, utóbbi pedig ingyenesen biztosított reklámhelyeket, például a hidakat fellobogózta a fesztivál számára.

Horváth Csaba, Zugló polgármestere a falültetésen tartott beszédében ki is emelte: megtisztelő, hogy egy ilyen ismert világmárka épp a kerületükbe szervezi az születésnapi ünnepségét – a motorosok ugyanis Zuglóban, a Puskás Aréna körüli betonon tartották a fesztiváljukat. 

Magyarországon egyébként

a visegrádi önkormányzat próbálkozott a motorosok kitiltásával, 2023 nyarán a Fellegvárhoz vezető Panoráma út elejére kitették a motorkerékpárral behajtani tilos táblát, ami március elseje és november elseje között lett volna érvényben, azonban szeptembertől visszaengedték a motorosokat.

Az önkormányzat eredetileg azért szerette volna kitiltani őket, mert az út 2022-es felújítása óta „autósok és motorosok” versenypályának használták a Panoráma utat, napi rendszerességgel nagy sebességgel hajtottak rajta, a gyorshajtás és a nagy zaj pedig a turisták mellett a helyieket is zavarta.

Aztán győztek a motorosok, többek között azután, hogy augusztusban többszázan gyűltek össze a környéken.

A motorosok felvonulása előtt szintén rendkívül megosztó esemény volt a Red Bull Air Race, amiből 12-t rendeztek Budapesten, amíg Tarlós István egykori főpolgármester végül úgy döntött, hogy 2019-re nem ad engedélyt a verseny fővárosi megrendezésére, a repülők zajára ugyanis sokan panaszkodtak.