KÖZÉLET

Budapesti Lakógyűlés: a többség Parkvárost akar mini-Dubaj helyett


A hétvégén lezárult a második Budapesti Lakógyűlés, melynek eredményeit Karácsony Gergely közölte Facebook-oldalán. A főpolgármester az Európai Bizottsághoz fordul valamint azt ígérte, emlékeztetni fogja Orbán Viktort a saját mondatára: amit a budapestiek nem akarnak, az nem lesz.

Április 28-ig lehetett szavazni a második Budapesti Lakógyűlésre, ahol az fővárosiak mini-Dubajról és a kerületi rendelők sorsáról dönthettek négy kérdésben:

  • Parkváros vagy mini-Dubaj?
  • Nyílt versenyeztetés, vagy államközi szerződés?
  • Épüljenek felhőkarcolók?
  • Egészségügyi szakrendelők: önkormányzati fenntartás, vagy államosítás?

A mintegy 25 ezer budapesti szavazó

  • 94 százaléka Parkvárost akar mini-Dubaj helyett,
  • 95 százalékuk államközi szerződés helyett nyílt versenyeztetéssel választaná ki a befektetőt és
  • 92 százalékuk egyetért azzal, hogy csak olyan épületek épüljenek, amelyek nem érintik az Andrássy út és a Hősök tere világörökségi látványát.

A főpolgármester közösségi oldalán úgy kommentálta az eredményeket, hogy világos az akarat: nem a milliárdosok luxusának, hanem a budapesti többségnek fejlesztjük ezt a várost.

Karácsony kiemeli, hogy a második Budapesti Lakógyűlés eredményei köteleznek bennünket is, a kormányt is, de még a külföldi befektetőket is, ezért emlékeztetni fogja a miniszterelnököt saját szavaira, miszerint: amit a budapestiek nem akarnak, az nem lesz. „Mini-Dubajt nem akarnak, akkor ez nem lesz” – teszi hozzá Karácsony.

Államközi szerződés lévén az Egyesült Arab Emírségek vezetőinek is üzent a főpolgármester: „Tájékoztatom, hogy nem engedjük úgy tönkretenni a városunkat, ahogy azt Belgrádban már megtették ugyanezek a befektetők. Mert lehet, hogy a kormánnyal elüzletelgetnek, de a városvezetés nem partner semmiféle befektető, semmiféle sok ezer milliárdos károkozásában".

Mivel Karácsony szerint ez az államközi szerződés súlyosan ellentétes az uniós joggal, ezért az Európai Bizottsághoz fordul jogainak érvényesítéséért.

Mindeközben az Országgyűlés 134 igen szavazat, 43 nem szavazat és 6 tartózkodás mellett elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást kedden, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

(Kiemelt kép illusztráció: FŐVÁROS)