KÖZÉLET

Ingyenes szűrőprogramot jelentett be Karácsony Gergely


Budapest programot indít azért, hogy lakosainak minél több jusson az egészségben eltöltött évekből – a szolgáltatások ingyenesek, de regisztrálni kell.

Hétfőn a XI. kerületben Karácsony Gergely, László Imre és Rékassy Balázs tartott sajtótájékoztatót, amelyen egy fővárosi szűrőprogram indulását is bejelentették. „Az elmúlt három évben 2 milliárd forintot fordítottunk arra, hogy az egészségügyi ellátást hatékonyan vegyen minden akadályt” – kezdte a sajtótájékoztatót László Imre kerületi polgármester, aki elárulta, hogy náluk, a XI. kerületben található Gyermekek Egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet hamarosan elkészül, ami becsléseik szerint mintegy 60-80 ezer gyermek szakorvosi ellátását fogja biztosítani a jövőben, az ugyanis nem csak a kerületi gyerekek fogadására, de az agglomerációból érkezők ellátására is fel van készülve.

László Imre ezen kívül ismertette az elmúlt ciklusban megvalósult egészségügyi fejlesztéseket –a Diabétesz Központ létrehozását vagy éppen a Madárhegyen létrejött gyermek háziorvosi rendelőket.

A kerület polgármestere kitért arra is, hogy bár őket is sújtja a szakorvosok hiánya, de a kormánnyal ellentétben ők nem csak annyit mondanak, hogy: „Kérem szépen, ez a helyzet, sajnos nem tudunk mit csinálni”.

Ingyenes
Kép: Merész Marton/ÉnBudapestem

Rékassy Balázs Fővárosi Egészségügyi Tanácsadó három üzenetet fogalmazott meg, egy rosszat egy semlegest és egy jót:

  • A rossz hír, hogy Magyarország a daganatos betegségek szempontjából az OECD és az EU-s országok között is a legrosszabb: "Nálunk halnak meg lakosságarányosan a legtöbben daganatos betegségekben".
  • A semleges híre az volt, hogy az önkormányzat mellett az egyéni felelőségvállalásnak is szerepe van saját egészségünkben, ami sokszor az életvitelünk, a környezeti behatások miatt kihívásokkal teli, de meg kell tanulni tudatosabban élni, amivel később a saját gyerekeinknek is jó példát tudunk mutatni.
  • A jó hír Rékassy szerint azonban az, hogy annak ellenére, hogy a Fővárosnak nem feladata a lakosság egészségével foglalkozni - ez vagy állami vagy kerületi önkormányzat feladat - a Fővárosi Önkormányzat szűkös lehetőségeihez képest mégis igyekszik az egészségügyre is kiemelt figyelmet fordítani.

„Nekünk kötelességünk, hogy ezzel foglalkozzunk” - a főpolgármester megerősítette, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak valóban nincsen a jogszabály adta feladata a budapestiek egészségével, de lelkiismereti feladata igenis van.

Ingyenes
Kép: Merész Marton/ÉnBudapestem

„Ma az egészségügyi ellátás elsősorban a betegségről szól és nem az egészség megőrzéséről” – hangsúlyozta Karácsony Gergely, majd hozzátette, hogy folytatják az élet és egészség párti politikájukat, ezért

a Fővárosi Önkormányzat május 2-tól június 16-ig egy koncentrált szűrővizsgálat programot indít huszonnégy helyszínen Budapesten.

Többek között tüdőszűrést, boka-kar index mérést, légzésfunkciós vizsgálatokat, melanóma szűrést és laborvizsgálatot végeznek a várost járó szűrőbuszon.

A főpolgármester szerint erre azért is van szükség, mert mert pontosan tudják, hogy nagyon sokaknak nincs pénzük arra, hogy sok tízezer forintért vegyék igénybe ezeket a szűrővizsgálatokat.

A főváros szűrőprogramja ingyenes, de lapunk megnézte, mennyibe kerülnének az alábbi vizsgálatok, ha azokat magánszolgáltatóknál végeztetné el:

  • CT vizsgálat 20-40 ezer forint,
  • Anyajegyszűrés 15-45 ezer forint,
  • Ultrahangvizsgálat 27-35 ezer forint,
  • Mellkasi röntgen 22-62 ezer forint.

Karácsony kitért a 2019-ben újraindított Egészséges Budapest programra, melynek keretében 23 milliárd forint értékben fejlesztették a Budapesti egészségügyi ellátást. Kiemelte a CT- és MR programokat is, melyekről elmondta, hogy 12 ezer olyan diagnosztikai vizsgálatot finanszírozott a főváros, amellyel rengeteg ember életét tudták megmenteni.

A főpolgármester szerint erkölcsi és politikai kötelességünk ezeket az eredményeket június 9-e után is megőrizni, éppen ezért nem hagyhatják a budapestiek, hogy az állam átvegye a járóbeteg ellátás üzemeltetését: „Azt láttuk az elmúlt évtizedekben, hogy minden olyan feladat, ami az önkormányzatoktól átkerült az államhoz az rosszabb állapotba került”.

Május 9-ig az alábbi helyszínekre lehet időpontot foglalni a szűrőbuszra:

      Már május 17-ig is lehet az alábbi helyszíneken időpontot foglalni:

Ha a regisztrációs oldal nem töltődne be, ezen a linken tudja megnyitni.

(Kiemelt kép: Freepik)