KÖZÉLET

Karácsony Gergellyel tárgyalt a cseh külügyminiszter


A magyar kormány beleegyezésére is szükség van ahhoz, hogy az orosz diplomaták ne járhassanak szabadon az EU-ban. Erről kérdeztük Jan Lipavský, cseh külügyminisztert.

Karácsony Gergellyel is tárgyalt pénteken a Cseh Köztársaság külügyminisztere, Jan Lipavský. A politikus először látogatott bilaterális tárgyalás alkalmából a magyar fővárosba, és nem csak a főpolgármesterrel, illetve Szijjártó Péterrel, hanem civil szervezetekkel is tárgyalt Budapesten. Karácsonnyal több közös nevezőt találtak, például, az orosz-ukrán háború lényegét is hasonlóan látják, Lipavský ukrán érdemrendet is kapott Volodimir Zelenszkijtől 2022-ben. 

– Budapestet tavaly több mint egymillió cseh kereste fel. Gyönyörű város rendkívül gazdag kultúrával: Prágához hasonlóan a turisták kedvelt célpontja. 

Örömmel látom, hogy itt is elutasítják a nacionalizmust, és itt is érvényesülhet az a liberális hang, amely áttörte a konzervatív gondolkodás bástyáit

 – mondta a cseh külügyminiszter. Lipavský örömmel tapasztalta, hogy Budapesten is népszerűek az olyan cseh cégek szolgáltatásai, mint a Rohlík (Magyarországon Kifli.hu néven működnek) és bejelentette, hogy az új prágai hídon a világ más városaiból származó lámpák mellett budapesti lámpák is világítani fognak.

Budapest és Prága egyaránt alapító tagja volt a Szabad Városok Szövetségének 2019 decemberében. Azóta olyan városok csatlakoztak a szövetséghez, mint London, Párizs, Los Angeles, vagy Tajpej.

Cseh
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A sajtótájékoztatón többségében cseh újságírók vettek részt. Karácsony Gergely elmondta, hogy Magyarországon súlyos kétségek vetődnek fel azt illetően, egyenlőek-e a kormányoldal és az ellenzék esélyei a választásokon. „A kormányoldalnak tízszer annyi fizetett hirdetése van közterületen, mint az ellenzéknek: ezt látni fogják, amikor végigsétálnak Budapest utcáin” – mondta Karácsony, aki a kiegyenlítetlen médiaviszonyok ellenére magabiztosan néz a főpolgármester-választás elé.

A cseh külügyminiszter legfontosabb folyamatban lévő ügye, hogy korlátozni szeretné az orosz diplomaták szabad mozgását a schengeni övezeten belül.

Az Énbudapestem a Szijjártó Péterrel való tárgyalás után kérdezte Lipavskýt az ügyről, aki nem tűnt lelkesnek.

„Az orosz diplomatáknak a sztenderdet meghaladó lehetőségeik, jogaik vannak az Európai Unióban. Egy diplomata általában egy-két országba kapja a megbízatását, ők pedig 27 országban szabadon mozoghatnak, előnyöket élvezhetnek, ezeket jó lenne korlátozni. Ahhoz, hogy ez életbe léphessen, az összes tagállam beleegyezésére szükség van, ezért vetettem fel ezt a kérdést a mai külügyminiszteri tárgyaláson is. Még folytatódnak a tárgyalások, igyekszünk minél több tagállamot meggyőzni, de egyelőre nem egészen biztos, hogy ezeket a korlátozó intézkedéseket elfogadják az Európai Unióban” – mondta az ÉnBudapestem kérdésére a külügyminiszter.

Lipavský a Cseh Kalózpárt tagja, amely 2011 óta van a cseh országgyűlésben. A Szabad Városok Szövetségének egyik alapítója, a korábbi prágai főpolgármester, Zdeněk Hřib szintén kalózpártos, illetve az Európai Parlament egyik alelnökét is ez a párt adja. A kalózpártok eredeti célja az internetszabadság kiterjesztése volt, de ma már támogatják az LMBT-közösség jogainak kiszélesítését és a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését is.