KULTÚRA

Kylie Minogue, higiénia és ital tavalyi áron – fellépők és újdonságok a Szigeten 2024-ben


Sajtótájékoztatón sorolták az idei újításokat a Sziget Fesztivál szervezői, új fellépőt is bejelentettek Kylie Minogue személyében, de kitértek Azahriah-ra, Beton.Hofira és a Margaret Islandre is, akik több tízezres tömeg előtt léphetnek fel idén.

Jó hírek a higiéniáról és a fenntarthatóságról

A sajtótájékoztatón mindenekelőtt kiderült, hogy nagyon jól fogynak a bérletek, sőt

early bird bérletekből magyarok vettek a legtöbbet a 2024. augusztus 7-től 12-ig tartó Sziget Fesztiválra.

Kiemelték, hogy a fellépők mellett nyilván sokkal kisebb reflektorfény vetül a higiéniához és a fenntarthatósághoz kapcsolódó fejlesztésekre, pedig a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek az ilyen jellegű törekvésekre is. Idén januárban a fesztivál megkapta a rangos európai, Take A Stand-díjat is – amit politikailag vagy társadalmilag fontos ügyek melletti kiállásért osztanak.

Továbbra is promótálják majd a felelős alkoholfogyasztást, és az ökolábnyom további csökkentésére is újabb erőfeszítéseket tettek

(Tudtad, hogy a Szigeten hagyott szemét legnagyobb részét az ott hagyott sátrak teszik ki?)

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
 

Számtalan újdonsággal készülnek 2024-ben

  • A K-híd zsúfolt, korlátozott az áteresztőképessége, ez inspirált például olyan újításokat, hogy a Nagyszínpad táncteréről új útvonalon irányítják majd a közönséget a kijárat felé.

Több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, amelyek valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni.

  • A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon – igény szerint – a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek majd a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások, például egy új BOLT taxidroszt a H-híd irányában.

A Nagyszínpad nézőtere átalakul, a hang- és fénytechnika tornyát kettészedik, ezek már laposabbak lesznek, így nem blokkolják a kilátást

  • Welcome Zone lesz még a bejutás előtt, rengeteg olyan szolgáltatással, ami a fesztiválozás során felmerülhet: FestiPay feltöltése, talált tárgyak, egészségügyi szolgáltatás (aminek minőségét a fesztivál területén próbálnak a magyar átlag fölé emelni), ATM automata stb.
  • Három zónába rendezték a nem-zenei produkciókat, a K-hídon tülekedés vagy a kijutással eltöltött idő helyett érdemes itt befejezni az estét.
    Sziget
    Kép: Merész Márton/Énbudapestem
  • A hulladékfeldolgozás egyre népszerűbb formája az upcycle (kreatív újrahasznosítás), így készült termékeket idén már a Sziget merchandise boltban is lehet majd kapni.
  • A vendéglátás minőségén is próbálnak javítani, minden partnerrel egyesével beszélik át a menüket, ahol lehet, az olcsósítás szándékával,.

Az ital árát nem emelik, ugyanannyiba kerül majd, mint tavaly.

  • A Nagyszínpadra három magyar előadó is felfér majd, Azahriah mellett Beton.Hofi és a Margaret Island is több tízezres tömeg előtt léphetnek fel idén.
  • A Párizsban megrendezendő olimpiai játékokat is lehet majd nézni a helyszínen.

(Kiemelt kép: Kylie Minogue/Facebook)