KULTÚRA

Este tíztől jönnek a nappali fények: csütörtökön nyit a Budapest Park


Végtelen LED-füzérbe burkolt óriási szoborfejek között, lángossal a kézben indul a szezon Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyén. A Bagossy Brothers Company, Dzsúdló és a Scooter koncertje már teltházas.

Tizenharmadik szezonját indítja a Budapest Park, a bulizók pedig az előző évi állapotokhoz képest idén is egy kissé átalakított helyszínnel barátkozhatnak meg újra.

Tavaly 87 koncertnapon 225 produkciót vonultattak fel, és több mint 690 ezer látogatót fogadtak a közel 12 ezer férőhelyes szórakozóhelyen. „Minden esély megvan arra, hogy ezt meghaladjuk” – mondta Pálffy András, a Budapest Park alapító-vezérigazgatója a nyitó sajtótájékoztatón. A Bagossy Brothers Company, Dzsúdló és a Scooter koncertjére minden jegy elkelt. A nemzetközi fellépőket igyekeztek a lehető legkülönbözőbb zenei stílusok alapján összeválogatni: Yungblud, a Bring Me The Horizon, Parov Stelar és Deborah De Luca is fellép a következő hónapokban.

Építés alatt

Kedden még nemcsak a Budapest Parkban, hanem a környékén is javában zajlott a területrendezés. A ferencvárosi vasút mellett a gazt nyírták, a Parkból pedig fúrás, faragás, flexelés hangja szűrődött ki. Pálffy elmondta: a szórakozóhelyet nem csak nyitják-zárják a szezonok között, a nyitás előtti három hónapban több száz ember dolgozik éjjel-nappal az építkezésen. A bejáratnál lévő emelvényen idén Vicsek Viktor óriási, LED-ekkel megvilágított szoborfejei láthatók, a következő években pedig pályázat útján választják ki az aktuális szezon díszítőelemeit.

Budapest
Kép: Budapest Park

 

A bejárattól jobbra lévő domb és a rajta lévő fák idén egységes, égszínkék festést kaptak, a Retro kertet pedig diszkógömbökkel és új étteremmel dobták fel. „Sokáig tiltakoztunk a lángosos ellen a szag miatt, de imádom a lángost, és kiderült, hogy nem lesz belőle probléma” – mondta Rimóczi Imre, a művészeti és üzemeltetési vezetője. A domb felett egy északi fényt idéző LED-fénysort vezetnek végig, a vékony szerkezet Rimóczi szerint a nyári viharokat is kibírja. Összesen több száz lámpa és több kilométer LED-világítás adja a Park éjszakai fényét.

Dolgozói Skybox 

A másik oldalon egy új Skyboxot avatnak idén, de ezt egyelőre nem adják el – ott a Park dolgozói bulizhatnak. A nagyszínpadot kétoldalról egy-egy 8x5 méteres, hátul pedig egy 16x9 méteres LED-fal egészíti ki. A szervezők idén az este 10 óra utáni afterparti-időszakra helyezik a hangsúlyt, a helyszínek megjelenése mellett a programpontokat is megújítják. A nyitvatartás ideje nem változik. „Az Arénát tekinthetjük a Park konkurenciájának, hiszen az elmúlt egy évben sok nagy magyar előadó koncertezett ott. De az Arénában nincs afterparti, ami idén itt különösen nagy hangsúlyt kap. Hundred Sins írt egy indulót, ami minden este 10 órakor felcsendül, és ezalatt egy fényszínházzal jelezzük a bulizóknak, hogy kezdődik az after” – mondta Rimóczi.

Csütörtök este a Blahalousiana nyitja a szezont egy lemezbemutató koncerttel, pénteken a Honeybeast lép színpadra, szombaton pedig jönnek a Rapgalaxis Őrzői és a Necc Party.

(Kiemelt kép: Vámosi Ágoston/Énbudapestem)