STÍLUS

Monológ az utasokhoz – előrehozott gyermeknap a remízben


A BKV nyílt napot rendezett szombaton az Üllői úti Száva kocsiszínben. Az érdeklődők megtudhattak mindent, amit a budapesti villamosokról tudni érdemes.

Már a Határ úti metróállomásnál feltűnt, hogy

a szembejövő gyerekek többsége mindenféle villamostáblákat szorongat a hóna alatt, és erőteljesen gesztikulálva magyarázza szüleinek a villamostípusok közötti különbségeket.

Miután beléptünk a BKV Száva kocsiszínébe, ahol úgynevezett nyílt napot rendeztek, az is egyértelművé vált, hogy a program elsősorban a gyerekek számára hatalmas élmény. Persze a felnőtteknek sem kellett unatkozniuk, sok érdekességet megismerhettek, megtanulhattak a villamosok világából. A nyílt nap természetesen nem jelentette azt, hogy játszótérré változtatták volna a 110 éves remízt, bár ebben nem lehetünk teljesen biztosak.

A vágányokon szinte az összes budapesti villamostípust felsorakoztatták, a látogatók pedig nemcsak az utastérben foglalhattak helyet, hanem a vezetőülésben is.

-
Kép: Legát Tibor

Ennek az lett az eredménye, hogy

megállás nélkül csengettek a villamosok, sőt a modernebbnek esetében a kihangosítót is lehetett használni – vagyis a bátrabbak komplett monológot intézhettek az utasokhoz.

Azoknak sem kellett csalódniuk, akik mindenképpen villamost szerettek volna vezetni: a BKV járművezető szimulátorával – előzetes regisztráció után – még vagánykodni is lehetett, következmények nélkül. De a szervezők három nosztalgiavillamost is kiállítottak, köztük az 1531-es pályaszámú kocsit, amelyet nemrégiben újítottak fel, és amely hamarosan közlekedni is fog.

-
Kép: Legát Tibor

Míg a remíz udvarán szinte minden megengedett volt, az üzemcsarnokba csak azok léphettek be, akik a szimulátor esetéhez hasonlóan előzetesen regisztráltak. A BKV szakemberei mutatták meg, mi történik akkor, amikor „a villamos is aluszik”, hogyan zajlanak a karbantartási munkálatok.

A járműveket felülnézetből és alulnézetből, vagyis a szerelőaknából is meg lehetett nézni.

-
Kép: Legát Tibor

A nap folyamán utazni is lehetett: a kocsiszín területén ingázott a körülbelül 100 éves tehervonató mozdony, amit Mukinak is neveznek.

-
Kép: Legát Tibor

A nyílt nap egyik leglátványosabb eseménye, jobban mondva „cselekménye" volt, hogy a BKV zavarelhárítói egy darus kocsi segítségével megemeltek egy Tatra villamost, így szimulálva azokat a munkálatokat, amely egy-egy villamos-kisiklást követnek. A szakemberek a művelet közben azt is elmagyarázták, hogyan működik egy ilyen darus kocsi.

-
Kép: Legát Tibor

Az élményhez tartozott az is, hogy az esemény idején nosztalgiavillamos közlekedett a kocsiszínből indulva, körforgalomban, a 42-es és az 50-es járatok útvonalát is érintve. Ráadásul nem csak a nyílt nap résztvevői utazhattak rajta.

-
Kép: Legát Tibor

(Kiemelt kép: A 611-es pályaszámú nosztalgia villamos; Kép: Legát Tibor)