STÍLUS

Irány a kocsiszín!


Szombaton rendezik meg a BKV idei első nyílt napját a 110 éves remízben. Április 20-án a Száva kocsiszín nyitja meg kapuit.

Forgalomban lévő villamosok mellett nosztalgiajárműveket, vezetett csarnoklátogatást, és egyéb szakmai érdekességeket is ígér a BKV Zrt. mindazoknak, akik egész napos, ingyenes rendezvényükre ellátogatnak a Száva kocsiszínbe. (1091 Budapest, Üllői út 197.)

Mint közleményükben írják, a nyílt napon a látogatók a telephelyről üzemeltetett CAF és „Hannoveri” járműtípusok mellett közelebbről megtekinthetik a forgalomból jól ismert KCSV és T5C5 (Tatra) villamosokat is, valamint a nosztalgiaflotta 611-es pályaszámú egyedi darabját és az „ikonikus" UV villamost.

Különleges bemutatóval is készülnek a kocsiszín dolgozói: daruval a levegőbe emelnek egy Tatra villamost.

De nemcsak a villamosokat lehet szombaton 10-16 óra között közelebbről szemügyre venni. A telephely élete és az ott folyó szakmai munka iránt mélyebben érdeklődőket két vezetett túra is várja: a járműszerelő csarnokban egy CAF-ot és egy „Hannoveri” járművet felülről, míg egy másik „Hannoverit” a szerelőaknából, alulnézetből is meg lehet tekinteni. Afelsővezetékek áramellátásáért felelős áramátalakítóban annak főbb egységeit és működésének technikai részleteit lehet megfigyelni.

Akiket a villamosvezetés vonz, a nyílt napon részt vehetnek a Tatra szimulátor bemutatóján, és korlátozott számban kipróbálhatják azt.

A túravezetésekre és a szimulátor bemutatóra előzetesen regisztrálni kell, a regisztrációs linkek a program előtti napokban lesznek elérhetők a BKV honlapján.

-
A Száva kocsiszín 1975-ben Kép: Fortepan/UVATERV

 

„A kisebbeket a duplacsuklós játszóbusz várja, valamint a legendás Muki teherszállító mozdony, amellyel a telephelyen belül lehet utazni. A gyűjtőknek lehetősége lesz BKV-s relikviák és ajándéktárgyak vásárlására is" – olvasható a BKV közleményében.

A rendezvény napján, a Határ út és a Száva kocsiszín között R42-50-es jelzéssel, normál díjszabással igénybe vehető Tatra és MUV villamosok szállítják a látogatókat. A járatok a 42-es villamos Határ úti végállomásáról rendezvény időtartama alatt minden óra 00 és 30 perckor, a kocsiszínből pedig minden óra 27 és 57 perckor indulnak.

A járat útvonala: Száva kocsiszín – Határ út, metróállomás – Tulipán u. – Hofherr Albert u. – Villanytelep – Határ út – Száva kocsiszín körforgalom.

(Kiemelt kép: BKK)