KÖZÉLET

BKK: a fővárosiak 85 százaléka pozitívan fogadta az új tarifarendszert


Karácsony Gergely főpolgármester szerint pedig nemcsak a budapestieknek, de Budapestnek is megérte az olcsóbb bérletek bevezetése.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) friss felmérése szerint a fővárosiak 85 százaléka pozitívan fogadta az új tarifarendszert: 73 százaléka úgy véli, hogy a Budapest-bérlet árának csökkenése a fővárosiak érdekét szolgálja – közölte a BKK.

A felmérésen kívül az értékesítési adatok is igazolják az új tarifarendszer népszerűségét, ugyanis 272 ezer darab teljes árú Budapest-bérletet adott el a társaság, ami a februárban mért adatokhoz viszonyítva csupán 17 százalékos visszaesést jelent. A teljes árú Budapest-bérletek 35 százalékát továbbra is online vásárolják meg a fővárosban közlekedők

– tették hozzá. Kitértek arra is, hogy jól fogytak az ország- és vármegyebérletek is. Márciusra vonatkozóan a BKK adatai szerint 225 ezer kedvezményes és teljes árú ország- és vármegyebérletet vásároltak a társaság értékesítési csatornáin keresztül, amelyből közel 75 ezret digitális formában értékesített a BKK.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója az értékesítési eredmények kapcsán elmondta, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a digitális megoldásaik fejlesztésére. Mint a vezérigazgató fogalmazott: „az első hónap tapasztalatai megerősítik, hogy jó úton járunk, hiszen a BudapestGO alkalmazás hatékonyan képes szolgálni a regionális tarifaközösséget”.

-
Kép: Nyirő Simon /BKK

 

A társaság közleménye szerint a teljes árú Pest vármegyebérletekből több mint 75 ezer, a kedvezményesből pedig közel 102 ezer fogyott a BKK értékesítési csatornáin keresztül. Ez azt jelenti, hogy a teljes árú Pest vármegyebérletek 51 százalékát, a kedvezményes Pest vármegyebérleteknek pedig 71 százalékát értékesítette a BKK.

Karácsony Gergely a Facebookon számolt be a hírről. „Megjöttek az első adatok a 20 éve várt tarifaközösség bevezetésének, a minden eddiginél olcsóbb bérletek bevezetésének tapasztalatairól” – kezdte posztját Budapest főpolgármestere. 

„Azzal, hogy a budapestiek kiálltak és kitartottak a Budapest-bérlet mellett, azzal, hogy az eladások többsége a Budapest Go-n keresztül történik, és a megállapodott – valóban igen bonyolult – elszámolási rendnek megfelelően, ma azt tudom mondani: éves szinten még a bevételeink növekedésére is komoly az esély.”

A Pest megyei teljes árú, és az állami menetdíj-kiegészítéssel a szolgáltatók számára a teljes árú bérlettel azonos bevételt jelentő diákbérletből csaknem háromszor annyi fogyott, mint az előző időszakban, ami bőven kompenzálja a csak Budapestre érvényes bérletek értékesítésében tapasztalt 17 százalékos visszaesést.

2024.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

De ami még ennél is fontosabb – folytatta a főpolgármester –, a közösségi közlekedés fejlesztése, az olcsóbb utazás, a diákok kedvezményei, a tarifaközösség az agglomerációval mind olyan lépések, amelyek a jövőt szolgálják, hozzájárulnak ahhoz, hogy a budapestiek tovább, és jobb minőségű életet éljenek városukban. „És igen, ezért csináljuk. Jövőt adunk Budapestnek!” – zárta posztját Karácsony.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)