KULTÚRA

A nap, amikor a kapualjak és a villamosok is verselni fognak


Ma van a Költészet Napja. Szinte minden a költőkről, a költeményekről szól majd József Attila születésnapján: rendeznek versmaratont, koncertet, kapualjakban ott lesznek a lakók kedvenc versei, sőt még a villamosok is "verselni fognak".

József Attila 1905. április 11-én született Ferencvárosban, a Gát utca 3. számú bérház egyik szoba-konyhás lakásában. Nincsen pontos adatunk arról, hogy melyik lakásban látta meg a napvilágot, egyes visszaemlékezések szerint a földszinten, mások szerint az első emeleten béreltek szülei lakást – olvasható a ma emlékhellyé vált ferencvárosi ház honlapján. A költő születésnapját 1964-ben tették meg a magyar költészet előtti tisztelgés napjává.

-
József Attila szülőháza a negyvenes években Kép: Kovács Márton Ernő/Fortepan

 

Ebből az alkalomból a villamosok is „verselni fognak”. Kortárs verseket olvasnak fel szerzőik a 4-es és a 6-os villamoson. A Vates művészet inspirálta ruházati márka és a Budapesti Közlekedési Központ együttműködésében Kemény Zsófi, Simon Márton és Szendrői Csaba költeményeivel találkozhatnak az utasok április 11. és 13. között. A BKK közleménye szerint a kezdeményezés célja, hogy egy pillanatra kizökkentsék, elgondolkodtassák a Budapesten utazókat.

Számos budapesti program közül csak néhányat emelünk ki. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Versmaratont rendeznek. Száz költő, háromszáz verse, tizenkét órán át – délelőtt 10 órától este 10 óráig – hangzik el a szerzők előadásában.

Újlipótvárosban arra bíztatják a lakókat, hogy kedvenc verseiket mutassák meg a szomszédnak, az épp arra járó idegennek. Tegyék ki a kapuba a választott verset. 

A József Attila Emlékhelyen ma Fekete Ernő, Molnár Piroska, Jámbor Nándor, Pájer Alma adják elő a költő Eszmélet című versét. Szálinger Balázs költő mond beszédet, Sebő együttes ad koncertet és átadják Ferencváros József Attila díját.

Kiemelt kép: Nyíró Simon/BKK