KÖZÉLET

A kormány 200 családot tenne utcára Józsefvárosban


Pikó András polgármester szerint a lakásokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára államosítják, az érintett családoknak, illetve a tulajdonos józsefvárosi önkormányzatnak erről nem szóltak egy szót sem. Karácsony Gergely nyílt levelet írt az ügyben Orbán Viktornak.

Egy Semjén Zsolt és Csák János által benyújtott salátatörvényből tudta meg a józsefvárosi önkormányzat, hogy tíz kerületi ingatlant és abban kétszáz önkormányzati bérlakást államosítana a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző intézményének részére – közölte Pikó András a Mátyás téren tartott keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján. A kerületi polgármester azt is elmondta, hogy erről sem az érintett lakókat, sem pedig a tulajdonos önkormányzatot nem értesítette a kormány.

Az államosítás a Diószegi Sámuel utca 18-tól 28-ig terjedő páros számozású házait, a Dugonics András Általános Iskola és Gimnázium épületét, a Sárkány utca 1-et és 5-öt, a Korányi Sándor utca 20-at és a Dugonics utca 11-et érintené.

Pikó András szerint a döntés „szegényellenes (...), vállalhatatlan és kegyetlen”. Hozzátette: az önkormányzat tulajdonában jelenleg nincs ennyi szabad bérlakás, felújított pedig egyáltalán nincs. Ha meg is tudnák oldani ennyi ember elhelyezését ilyen rövid időn belül, az azt jelentené, hogy nem marad több megpályázható önkormányzati lakás a kerületben.

Mindez azért is érdekes, mert a józsefvárosi önkormányzatnak már konkrét tervei voltak az érintett ingatlanokkal, tavaly szeptemberben szavazta meg a képviselő-testület a DIÓ2030 néven futó, a Diószegi Sámuel utca 18-28. szám alatti önkormányzati tulajdonú épületek fejlesztéséről szóló projektet, amelyben egyebek mellett két épület összevonásával és felújításával létrejövő modern társasház létrehozása, a rossz állapotú ingatlanok bontása, felújítása, valamint új játszótér és sétány kialakítása is szerepelt.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyílt levelet írt az ügyben Orbán Viktornak.

„Miniszterelnök úr, miért van az, hogy a kormánya mindig, és már megint a legelesettebbek kárára fitogtatja hatalmát?”

– tette fel a költői kérdést Karácsony, majd emlékeztette Orbánt, hogy a törvényjavaslat értelmében a 200 család sorsa arra a Pikó András által vezetett önkormányzatra maradna, amely éppen felújítani készült ezeket a házakat. „A főváros vezetése Pikó András polgármesterrel és a kerület országgyűlési képviselőjével, Jámbor Andrással közösen minden jogi és politikai eszközt készek vagyunk bevetni, hogy mindezt megakadályozzuk” – írta a nyílt levélben Karácsony.

„Ideje, hogy megértse: Budapest nem eladó, nem kisajátítható, Budapest nem elfoglalható!”

– üzente Orbánnak a főpolgármester, és felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a józsefvárosi házak államosításáról szóló törvénymódosítását.

Az ügyben közleményt adott ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A bontásra szánt ingatlanokról annyit írnak, hogy „elhanyagolt, bántó tájsebként vannak jelen Budapest szívében”, az ott élő több száz ember sorsáról egy szót sem ejtettek.

(Kiemelt kép: Google Maps)