KÖZÉLET

Kitűzték a roma zászlót a Főpolgármesteri Hivatal épületére


53 évvel ezelőtt ült össze először a Roma Világkongresszus, de csak 19 évvel később, 1990-ben nyilvánították április 8-ikát Nemzetközi Roma Nappá.

Hétfő délelőtt Karácsony Gergely főpolgármester, Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes kitűzték a Főpolgármesteri Hivatal épületére a roma zászlót.

 

1971-ben ezen a napon ült össze először a Roma Világkongresszus, a nemzetközi ünnepet azonban csak 1990-ben, a lengyelországi Serockban, a Nemzetközi Roma Unió negyedik Roma Világkongresszusán alapították meg.

A kongresszusra 23 országból érkeztek küldöttek, és a következő döntéseket hozták.

  • A különböző cigány népcsoportok egymást kölcsönösen testvérként fogadják el, és ugyanazon nemzet tagjainak tekintik magukat.
  • A földön élő, különböző néven ismert cigány népcsoportok közös elnevezése, nemzetük hivatalos elnevezése a roma.
  • Elfogadták a cigányok nemzeti jelképeit, a zászlót, a himnuszt és a jelmondatot.
  • Megfogalmazták a cigány nyelv sztenderdizációjának szükségességét, addig is ideiglenes jelleggel a lovari dialektust fogadták el hivatalosnak.
  • Ideiglenesen elfogadták az első cigány ábécét is, azzal az állásfoglalással, hogy ki kell alakítani a cigány írás végleges, általánosan alkalmazható formáját.

A kongresszus tiszteletére az ENSZ április 8-át a Roma kultúra világnapjává nyilvánította. Ez a nap világszerte kulturális és társadalmi jelentőséggel bír, hiszen amellett, hogy nagyobb hangsúly kerül a cigányság által őrzött hagyományokra, a romák mindennapi életben betöltött szerepére is próbálja felhívni a figyelmet.

Az Országos Református Cigánymisszió azt írja, hogy a nemzetközi figyelem felkeltésében sokat segített, amikor II. János Pál pápa 2000-ben arra kérte követőit, hogy tiszteljék a romákat, 2003-ban pedig a dalai láma gyújtott gyertyát az ünnepen.

Cigány
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Magyarországon 2012-től irányult nagyobb figyelem a Nemzetközi Roma Napra, miután Hillary Clinton egy beszédében az Egyesült Államok szerepvállalását hangsúlyozta az európai romák jogainak védelmében április 8-hoz kapcsolódóan.

2015-ben Budapesten utcai plakátkampány is támogatta az ünnepnapot, amelyen több rendezvény is volt, valamint létrehozták az Aranypánt-díjat, amit minden évben a hétköznapi roma hősöknek adnak.

„Bánjunk méltón a hazánkkal, és bánjunk úgy másokkal, ahogyan szeretnénk, hogy velünk bánjanak!”

– fogalmazott Bősz Anett a roma zászló mai kitűzésekor. Szerinte ugyanis csak így teremthetünk olyan hazát, ahol mindnyájan egyformán vagyunk otthon.

(Kiemelt kép: Ruzsa Rania/Főváros)