KÖZÉLET

Elkezdik a nagy múzeumösszevonást, a kormány hat budapesti intézményről dönt


Benyújtották a törvénymódosító javaslatot, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum alá rendelnék a Természettudományi , az Iparművészeti , a Kereskedelmi és Vendéglátóipari és a Petőfi Irodalmi Múzeumot, valamint az Országos Széchényi Könyvtárat.

Megkezdődhet a már belengetett, több fontos múzeumot érintő összevonás – írta meg a Hvg.hu egy április 2-án éjjel benyújtott törvénymódosító javaslat alapján. A cikk kiemeli: a módosítót – számos másikkal együtt – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, előadója Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

A javaslat a már létező muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényt egészítené ki azzal, hogy

a Magyar Nemzeti Múzeum a jövőben Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központként (MNM KK) működik tovább, integrálva a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat.

A módosító benyújtása nem derült égből villámcsapás, ugyanis ahogy a Hvg.hu írja, erről Csák János már februárban beszélt, akkor, amikor bejelentette, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója L. Simon László kirúgása után.

Részletek az összevonásról

A módosítóban azt írják, hogy az MNM KK lesz a beolvasztott intézmények jogutódja azzal, hogy az intézmények az MNM KK tagintézményként, e minőségük feltüntetésével, nevüket megőrizve működnek tovább. A tagintézményvezetők addigi határozott idejű jogviszonya határozatlan idejű munkaviszonnyá alakul, a munkáltatói jogkör gyakorlója az MNM KK vezetője lesz. A munkabér összege megegyezik a határozott idejű vezetői kinevezésben meghatározott munkabérrel.

Az MNM KK vezetőjét a miniszter nevezi ki és menti fel, az intézményvezetőket pedig az MNM KK elnöke a miniszter jóváhagyásával nevezi ki és menti fel.

Az általános indoklásban egy hosszabb szöveges rész is olvasható az integráció melletti érvekről – teszi hozzá a lap. Eszerint azért van rá szükség, hogy növeljék a versenyképességet és közgyűjteményi rendszer hatékonyságát.

(Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Múzeum/Depositphotos)