KÖZÉLET

Kékbe borult Budapest az Autizmus Világnapján


Április 2. az Autizmus Világnapja. Ilyenkor az ENSZ minden tagállamában felhívják a figyelmet a világszerte tízmilliókat érintő állapotra. Az alkalomra a magyar főváros kékbe borult és megnyílt a Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ.

Magyarországon közel 160 ezer embert érint az autizmus spektrumállapot. Az Autizmus Világnapja alkalmából ezért az ország számos jellegzetes épülete kék színbe borult. Budapesten többek között a Lánchíd, a Citadella, a Duna Aréna, a Puskás Ferenc Aréna, a MOL Campus, idén először a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Biodóm és a Bálna Honvédelmi Központ is. A Várkapitányság is csatlakozott a kezdeményezéshez a Budavári Palotanegyed kivilágított helyszíneivel.

SZTE

A világnapon egyedülálló együttműködés jött létre az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) között: az egyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának hallgatói mostantól autizmus tudást szerezhetnek. Az intézények közös közleményéből kiderült, hogy a családsegítés, a gyermekjólét, a szociális intézmények, az iskolák és az egészségügy területein fognak dolgozni a hallgatók.

„2024 az autizmus éve” címmel rendezvénysorozat is indul, amelynek keretében az áprilisi szakmai héten, az SZTE kari épületében bemutatják az Autisták Országos Szövetsége Ezerarcú autizmus című kiállítását. Szintén a program keretében „Lehet-e autista hallgató a padtársam?" címmel szemléletformáló foglalkozáson is részt vehetnek a rendezvényre látogatók.

MTK

A világnap alkalmából az MTK sportegyesület is készült: autista futballrajongókat láttak vendégül. Az MTK akadémistái kedd délután az érintett családoknak tartottak szervezett túrát a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián. Emellett – hasonlóan a Kecskemét elleni mérkőzéshez – a Diósgyőr elleni hazai bajnoki meccsen is autizmusban érintett fiatalok kísérik a csapatokat. (A Kecskemét elleni találkozó második félidei kezdőrúgását egy autizmussal élő fiatal, Gál Milán végezhette el.)

MTK
Kép: Rácz Ádám/MTK Budapest

 

BKV

Az AOSZ, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a BKK és a BKV együttműködésének köszönhetően immár második évben mondták be a BKV járművein az Autizmus Világnapján aktuális gondolatokat: 

Kedves Utasaink! Közel 100 ezer autista társunkkal élünk együtt Magyarországon. Számukra nehéz a társadalom láthatatlan szabályainak értelmezése, a zajos, sokszor kiszámíthatatlan és információkkal teli világhoz való alkalmazkodás, abban való együttműködés.

 

Autikum

Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes kedd délelőtt átadta az első Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központot Budapesten.

A projekt a 2021-es közösségi költségvetés nyertes projektje volt, amely alapos előkészítés után most nyitotta meg kapuit.

– Különlegesen inspiráló és pozitív élmény volt megtapasztalni azt az örömet, humort, elkötelezettséget és talpraesettséget, amellyel a központot birtokba vették használói. Köszöntő beszédemben elmondtam: az, hogy Budapest mindenkié, messze nem csupán egy jól hangzó szlogen, hanem várospolitikai filozófia. Az elmúlt csaknem öt évben azért dolgoztunk, hogy ebben a városban mindenki otthon érezhesse magát. Hogy ne legyenek priorizált helyzetben lévő és kitaszított polgárok. Mert bár lehetőségeink persze különböznek, mindannyian budapestiek vagyunk. És akkor legalább budapestiségünkben, a helyi szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez való hozzáférésben múljanak el a különbségek közöttünk. A kedden megnyílt Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ, azaz az Autikum pontosan ebbe az irányba tett nagy lépés – közölte Kerpel-Fronius Gábor Facebook-oldalán.

Támogatók

Az Együtt az Autistákért Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül, hogy akik az #éniskékvagyok hashtaggel, kék szív kitűzővel vagy tenyérbe rajzolt kék szívvel osztják meg fotóikat a közösségi médiában, az autizmussal élőkre hívják fel a figyelmet.
    

A kampányhoz csatlakozó hírességek mellett számos szervezet is csatlakozott: a Magyar Rendőrség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, dea Városligeti Műjégpálya és Csónakázó tó is.  Dukai Regina, Polgár Tünde és Kiss Ernő Zsolt egy fényképpel és néhány mondattal hívták fel a figyelmet saját oldalaikon, Molnár Nini, a NINI márka alapítója pedig egy különleges, kék Love Bag táskakollekcióval csatlakozott az Autizmus Világnapjához.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)