KÖZÉLET

Megnyílt a második Budapesti Lakógyűlés


A mini-Dubajról és a kerületi rendelők sorsáról dönthetnek a budapestiek, április 28-ig lehet válaszolni a kérdésekre.

„Budapest sorsa itt dől el”

– vezette fel a második Budapesti Lakógyűlést Karácsony Gergely kedden a Városházán. A tavalyi első Lakógyűlésen 130 ezer ember vett részt.

Az áprilisi Lakógyűlés négy pontból áll, az első három kérdés Rákosrendező beépítéséről szól. A főpolgármester a város egyik legértékesebb fejlesztésének nevezte a zuglói rozsdaövezetet, és elmondta: a város élhetősége a jövőben azokon a barnaövezeteken múlik, amiket eddig nem hasznosítottunk.

Rákosrendező beépítéséről a kormány egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozóval tervez megállapodni, aki Európa legmagasabb felhőkarcolóját építené fel. Karácsony emlékeztetett: a MOL-torony már megmutatta, mekkora befolyással van a városképre egy felhőkarcoló, az újabbak pedig tönkretehetnék a Hősök tere történelmi látványát.

A negyedik kérdés arra vonatkozik, hogy a kerületi szakrendelők maradjanak-e a kerületi önkormányzatok fenntartásában, vagy az állam átvegye az üzemeltetésüket.

A lapon szereplő kérdések:

  • Parkváros vagy mini-Dubaj?
  • Nyílt versenyeztetés, vagy államközi szerződés?
  • Épüljenek felhőkarcolók?
  • Egészségügyi szakrendelők: önkormányzati fenntartás, vagy államosítás?

A Lakógyűlésen minden 14 év feletti budapesti részt vehet. Karácsony elmondta: ezúttal pénzügyi okokból visszafogott kampányt folytatnak, nem tudnak minden érintettnek személyre szóló levelet küldeni. Az első lakógyűléshez hasonló, 130 ezres részvétellel elégedett lenne a főpolgármester.

Válaszolni a lakogyules.budapest.hu oldalon lehet április 28-ig.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)