KÖZÉLET

Tíz százalékkal emelkednek a taxitarifák


Azt követően, hogy a kormány eltörölte az üzemanyagok ársapkáját, a taxis szervezetek díjemelésre vonatkozó javaslattal fordultak a Fővárosi Közgyűléshez.

A személyfuvarozók, ahogy a Népszava emlékeztet, december közepén nyújtották be első egységes javaslatukat, mert – indokol immár a Főváros – az ársapka eltörlése 

érezhető és nem kigazdálkodható költségemelkedés a taxisok számára.

Az elsőkörös tárgyalásokon a taxisok két változattal álltak elő: az egyik változat szerint 2000 forintra emelték volna a jelenlegi 1000 forintos alapdíjat, miközben a többi díjtételt változatlanul hagyták volna.

A másik változat szerint mindhárom díjelemet egységesen 10 százalékkal emelték volna.

A taxisok nem pihentek, januárban újabb javaslatokkal álltak elő. Az A változat szerint, emlékeztet ugyancsak a Népszava, az alapdíj 1500 forintra emelkedett volna, a kilométerdíj 440 forintra, míg a percdíj 110 forintra.

A B változat szerint a kilométerdíj és a várakozási díj változatlanul tartása mellett az alapdíj 1900 forint lett volna.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén végül az első körös tárgyalások B változatát hagyták jóvá, azaz

márciustól minden 10-10 százalékkal emelkedik: az alapdíj 1100 forintra, a távolsággal arányos egységdíj kilométerenként 440 forintra, míg a percdíj 110 forintra.

Az új tarifákat középárként határozzák meg, amelytől felfelé és lefelé is 10 százalékkal el lehet térni, a későbbiekben pedig a városvezetés ígéretet tett a tarifák ismétlődő felülvizsgálatára.