KULTÚRA

Pszichedelikus utazás és játék a fénnyel – a frissen nyílt Light Art Museumban jártunk


A Hold utcában a korábbi standok helyén, ahol a halas- hús- és zöldséges pult volt, most a kortárs magyar és nemzetközi fényművészek installációi, immerzív alkotásai és fényalapú kinetikus kísérletei vibrálnak. Megcsináltuk életünk szelfijét és elmerültünk egy új dimenzióba az első budapesti light art múzeumban. Indulhat a trip?

Bartha Dorka és Kapunics Gréta írása, képei és videói

Már a Tavaszi Fesztivál keretében részt vehettünk egy misztikus és spirituális utazáson a margitszigeti Kristályban, a Cinema Mystica immerzív kiállításán, amely akkora hatással volt ránk, hogy azóta is keressük az ehhez hasonló élményeket. 

Light Art Museum
Bartha Dorka

A fénnyel való játék és művészet a látványos – a klasszikus értelemben vett kiállításoktól eltávolodó – de vizuálisan hasonlóan katartikus élményt adó installációi világszerte hihetetlenül népszerűek. Yayoi Kusama installációihoz bármely világvárosban hosszú sorok kígyóznak, de Van Gogh képeinek szobányi méretű fényfestései is tízezreket vonzanak. 

Hasonló műfajnak adott teret a frissen nyílt Light Art Museum is Budapesten. Ez Európa legnagyobb, fénynek szentelt múzeuma, ami most júliusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, a Hold utcai vásárcsarnok 19. századi, történelmi épületében

Nagyon érdekes, hogy a grandiózus vásárcsarnok, ahol egykor nyüzsgött a tömeg, hangosan alkudoztak a paradicsom és paprika fölött, most éjsötét leplekbe burkolva vár minket, éteri zenével és elképesztő vizuális élménnyel

Light Art Museum
Bartha Dorka

A LAM megálmodói a legnagyobb küldetésüknek azt érzik, hogy elősegítsék a fény és az új technológiák felhasználásával dolgozó művészet, a design és az építészet legkorszerűbb kifejezőeszközeinek megismerését. Céljuk, hogy megőrizzék a vásárcsarnok eredeti közösségi funkcióját, ugyanakkor kulturális élményt teremtsenek a városban. 

Az biztos, hogy az egykoron több mint 190 állandó és 80 ideiglenes üzletnek otthont adó piac tereit rendkívül izgalmasan használták ki, hiszen helyet kapnak digitális alkotások, immerzív vetített terek, fénylő installációk, interaktív alkotások és rövidfilmek is. A legapróbb, alig öklömnyi alkotástól a terem méretű installációkig találunk itt két szinten érdekességeket. A korábbi standok helyén, ahol a halas- hús- és zöldséges pult volt, most a kortárs és nemzetközi fényművészet és vizualitás művészeinek installációi vibrálnak. 

A csarnok belső terének közepén lebegő fekete dobozba – a ColorattackKeresőfényekTérerő nevekkel ellátott animációs szobába – belépve akár a legdurvább tripben érezhetjük magunkat. Olyan mozgóképeket láthatunk a fölül-alul tükrökkel is körberakott helyiségben, hogy azonnal megszűnik a hagyományos tér és idő érzékelésünk

Egy teljesen új dimenzióba kerülünk, ahol azonnal beszippantanak a pszichedelikus formák és animációk, amelyhez az ehhez passzoló zenék még jobban rásegítenek. Órákat lehet itt ücsörögve eltölteni és belemerülni a színek és a formák végtelenített játékába. Az az érzésünk támadt, hogy az installáció részei lehetünk, egybeolvadva a festett terekkel és a művekkel. Kimondhatjuk, ez az installáció volt ránk a legnagyobb hatással, és szinte bármikor visszatérnénk, annyira beszippantott. Olyan páratlan audiovizuális élményt ad, amellyel eddig sohasem találkozhattunk Magyarországon. 

Light Art Museum
Bartha Dorka

A szuperlátványos, és valljuk be TikTok és Instakombatibilis alkotások mellett olyan művészek alkotásaival és műveik újragondolásával is találkozhatunk mint Vasarely vagy Moholy-Nagy László, vagyis a LAM-ban visszanyúlnak a fénnyel, optikai illúziókkal való játék magyar kezdetéig is. 

A bejáratnál is Kepes György 1973-as Izzó oszlopok elveszett művének rekonstrukciója fogad, míg az emeleten Csáji Attila neonszobrai a régi budapesti éjszaka fénylő reklámjaira emlékeztetnek, és adnak egy kis retró vibe-ot.

Az interaktív elemek sem hiányozhatnak, a tekergő füstszobor fújogatása vagy éppen a virtuális szobrászat kipróbálása is jó móka, természetesen a kötelező szelfik elkészítése mellett.  

A belépő sokak számára borsos lehet, inkább külföldiekre optimalizált a 6000 forintos felnőtt jegy, de véleményünk szerint nagyon megéri az árát ez a spirituális és misztikus utazás. Találkoztunk párokkal, baráti társaságokkal, családokkal, de még egyedül is kiváló program lehet betérni kicsit hűsölni ebben a nagy kánikulában.