KULTÚRA

Miről beszélnek a 6 legjobb Budapestről szóló podcastban?


A podcast egy olyan rádióadás, amire nem kell időben hazaérni. A jól kiválasztott podcast mindig arról szól, ami pont érdekel, azokkal beszélgetnek, akiknek kíváncsi vagy a véleményére. Pompás műfaj. Az alábbi gyűjteménybe kifejezetten Budapestről, Budapestet érintő kérdésekről szóló podcasteket válogattunk. Szelekciós szempont volt még, hogy rendszeresen frissüljön, és az utolsó adás ne legyen régebbi, mint 3 hónap – ez egy podcasttől minimum elvárható.

Anno Budapest

Miről szól: Az anno szót ennyire komolyan még nem vette senki, nemhiába. Profi rádiós viszi, a csodás emlékű EST FM rádió műsorvezetője nem szerénykedik, nem dadog, viszont profin szervez műsort, interjúalanyokat, ha kell. Urbanisztika, nyáron strandolási szokások, táncházmozgalom. Változatos témák, ha lehet, akkor a megjelenés dátumához igazítva: választásokkor választások, húsvétkor locsolás. Szigorúan az anno-szűrőn keresztül nézve.

Átlagos hosszúság: kb 1 óra 50 perc

Ilyen gyakran frissül: hetente

Budapesti Zsaruk

Miről szól: A beszélgetések során – nem meglepő – rendőrökkel, rendőrségi ügyekkel foglalkoznak. Többet tudhatunk meg ismert gazdasági bűncselekmények felderítéséről, szolgálat közben megkéselt rendőr “élményeiről”, egy túsztárgyaló felkészültségéről. Ismert emberekkel is hallható interjú, akik a rendőrséghez fűződő viszonyukról sztorizgatnak. Könnyed hangulatban tálalt, exkluzív rendőrségi tartalmakat is hallani a Budapesti Zsaruk podcastban.

Átlagos hosszúság: kb 30 perc

Ilyen gyakran frissül: átlagosan 10 naponta

Budapesti Zsaruk podcast

Budapest TE meg ÉN

Miről szól: A várost érintő aktuális témákat járnak körbe, amik helyenként közszolgálatinak, máskor viccesnek vagy izgalmasnak hatnak. Nincs tabu témakör, urbanisztika, filmforgatás, zenei fesztivál vagy gasztronómia is terítéken lehet. A vendégválasztásra általában két jellemző út van: vagy valamelyik terület egy szuperismert képviselőjével beszélgetnek a podcastban, vagy olyan vendég van, akiről 5 percen belül fogjuk azt gondolni, hogy elképesztő személyiség, kár, hogy nem tartozik az első, szuperismert kategóriába.

Átlagos hosszúság: kb 50 perc

Ilyen gyakran frissül: hetente

Nekem Budapest

Miről szól: A BKK hivatalos podcastja, közlekedésről, közlekedőkről. Kis közszolgálatiság, kis metrópótlás, kis bubi. Szerinted az ellenőrök maguk döntik-e el, hogy mikor és hol jelennek meg vagy pedig rengeteg forgatókönyv tereli őket különböző irányokba? Érdekel, hogy a Lánchíd felújítása kapcsán milyen történet merült fel egy ágyúgolyó és a híd találkozásáról? Voltak-e nem várt nehézségek egy nehézségekkel teli metrófelújítás során? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, keress rá erre a podcastra!

Átlagos hosszúság: kb 45 perc

Ilyen gyakran frissül: kb havonta

Piqniq Podcast

Miről szól: Oktatás gasztrovállalkozásoknak, a fenntarthatóságról, a vendéglátásban ismert kiégésről, a vendég és a vendéglátó viszonyáról. Pont olyan kérdések merülnek fel, amik vendégként bennünk is megfogalmazódtak, vagy amikre vendéglátósként gondolnunk kell, ha jól akarjuk csinálni a dolgunkat. Számít-e, hogy milyen visszajelzést adok az étteremben az élményeimről? Hogyan legyen kisebb az ökológiai lábnyomom, ha házhozszállítok? Hogyan tartsam meg az értékes munkaerőt? 

Átlagos hosszúság: kb 45 perc

Ilyen gyakran frissül: kb havonta

Nem játék

Miről szól: Minden, ami sport, válogatás nélkül a vívástól a fociig, úszástól a gyorskorcsolyáig. Magyarországon örömteli, ha a sportról beszélgetve nem terelődik a téma automatikusan a focira. Egyrészt más sportokban sokkal eredményesebbek vagyunk, másrészt az embereket sok más sport is érdekli, akár művelik, akár csak követik. Olyan vendégek mellett, mint Gundel Takács Gábor, Cseh László vagy Kemény Dénes, nem kell nagyon mérlegre tenni a műsor hitelességét. Hallgassátok!

Átlagos hosszúság: kb 40 perc

Ilyen gyakran frissül: kb két-három hetente