KULTÚRA

Mit takart a Blaha konzervdoboza? – teljes egészében előbukkant a Corvin Áruház homlokzata


Egy ideje már zajlik a Corvin Áruház felújítása, de eddig egy mintás épületháló takarta az állványok mögötti homlokzatot. Most azonban egy rövid ideig láthatjuk, milyen is volt a homlokzat az alumíniumburkolat mögött.

Botticellit idéző kecses gráciák, töredezett puttók, megkopott jón oszlopfők, sőt, a szemfülesek még a milói Vénuszt is felfedezhetik az épületen.

Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztette igazgatósága. Küszöbét nemcsak a főváros vásárlóközönségének ezrei lépik át, de óriási termeiben randevút ad egymásnak a vidék jó pénzért jót vásárolni szerető népe éppen úgy, mint azok a külföldiek, akik tudják, hogy Budapest divatkereskedelme nem marad ízlés, minőség és lelkiismeret tekintetében sem Párizs, sem London mögött… Mert ahogyan Európa divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja és igen szerencsés, mesteri kézzel.” (Pesti Hírlap Képes Naptára 1930)

Még ha Párizs felé tekinthetni kissé nagyzolásnak is hangzik, való igaz, hogy a Corvin nagyon hamar nagy népszerűségnek örvendett – és ez köszönhető volt annak, hogy igyekeztek minél változatosabb élményt nyújtani az ide betérőknek. A vásárlás mellett volt itt kávéház, vendéglő, de jegyiroda és fényképész műhely is, valamint divatbemutatókat és kiállításokat is rendeztek az elegáns belső terekben. 

Corvin áruház eredeti homlokzata
A férfi kezében ha jól megnézzük, még így felismerhető a világ egyik leghíresebb szobra, a milói Vénusz. (Fotó: Bartha Dorka/ÉnBudapestem)

A palotaszerű, egykori díszes, neoklasszicista épületet Reiss Zoltán tervezte, ám a második világháború alatt 1944-ben kiégett a tömb, és 1948-ban, az államosítás után már mint Budapest Nagyáruház nyitott ki. A hatvanas években végül Centrum lánc áruháza lett, és az alumíniumborítás is ekkoriban, 1968-ban került fel a tér felőli oldalára – a régi homlokzatra csak az oldalt kibukkanó árválkodó díszek utaltak. A fedőlemezeket tartó szerkezet felszerelésekor hatalmas károkat okoztak az amúgy se túl jó állapotú homlokzaton, ennek a nyomait most jól lehet látni. 

A Corvin áruház eredeti homlokzata

A levert díszek, kilogó vasak elég szomorú látványt nyújtanak, ám az is igaz, hogy az időjárás viszontagságaitól éppen ez a borítás védte meg a kisebb díszeket és szobrokat. A belső átalakítások miatt szürreálisak a jelenleg a levegőbe nyíló ajtók is és elfalazott ablakok sora. 

Az alumínium dobozt végül 2018-ban bontották el, a külső felújítási munkálatok most tavasszal indulnak, és várhatóan egy évig tartanak – az M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda vezetésével. A renoválást a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft. végzi, részben önerőből és a csak a homlokzatfelújításra fordítható, 300 milliós állami támogatás felhasználásával.