STÍLUS

Idén is lesz Tavaszi Nagytakarítás! Így lehet csatlakozni a kezdeményezéshez


A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója április 6-án és 7-én, az Erzsébet híd mindkét oldalának megtisztításával kezdte tavaszi programját, április 21. és 28. között pedig mindenkit várnak a nagytakarításra.

A május 18-ig tartó tavaszi hídmosási program során az Erzsébet híd mellett az Árpád híd, a Váralagút, a Lánchíd, a Zielinski híd, a Szabadság híd, a Margit híd, a Petőfi híd és a Rákóczi híd ütemezett megtisztítására is sor kerül.

Eközben Budapest számos forgalmas csomópontján és a Nagykörút teljes hosszán lesz Tavaszi Nagytakarítás – természetesen közösségi részvétellel!

Április 21-én, vasárnap több nagy forgalmú helyszín tisztul meg a Tavaszi Nagytakarításnak köszönhetően:

  • az Etele tér,
  • a Flórián tér,
  • a Lehel tér,
  • valamint Kőbánya két fő közlekedési csomópontja
  • és számos további helyszín.
 
2022.07.26.
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

 

A köztisztasági együttműködés idén kiegészül további, elsődlegesen a Nagykörúttól kijjebb eső helyszínekkel annak érdekében, hogy minél több kerületet érjenek el. Az új helyszínek takarítására szintén április 21-én kerül sor:

  • XIX. kerület – Kőbánya-Kispest buszvégállomás,
  • X. kerület – Kőbánya alsó,
  • XIII. kerület – Göncz Árpád városközpont,
  • X-XIV. kerület – Örs vezér tere,
  • XI. kerület – Kosztolányi Dezső tér és Feneketlen-tó,
  • XIV. kerület – Mexikói út végállomás,
  • V. kerület – Fővám tér,
  • XI. kerület – Szent Gellért tér,
  • III. kerület – Szentlélek tér.

A program második részeként, április 28-án a 4-es 6-os villamos teljes vonalán (Újbuda Központtól, illetve a Móricz Zsigmond körtértől a Széll Kálmán térig),az útpálya és a járdák, illetve az út mentén található terek, aluljárók és megállók nagytakarítását végzik.

Közleményében a Budapest Közművek azt írja:

A programnak kettős célja van: egyrészt jobban ráirányítani a figyelmet a háttérben meghúzódó szakmai munkára, másrészt kiemelni az együttműködés, a közös tenni akarás és a személyes szerepvállalás fontosságát. A programmal közelebb akarják hozni a köztisztaság ügyét a budapestiekhez, kiemelve a közösségiséget, mint ahogy az magában a szóban is szerepel.

Csatlakozási szándékotokat a kommunikacio@fokert.hu e-mail címen jelezhetitek, további részletekért pedig ide kattintsatok.

Tavaly ősszel

Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan a Fővárosi Önkormányzattal közösen már sikerrel lezajlott egy közös Születésnapi Nagytakarítás. Akkor az ÉnBudapestem is beszámolt róla, hogy mintegy hatvan tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Budapesti Közművek, más fővárosi közszolgáltató cégek munkatársai és az önkéntesek közösen.

A fővárosi cégek több mint 700 munkavállalója takarított november 12-én a 4-es 6-os villamos teljes vonalán, a Margitszigeten, a Gellérthegyen, a KÖKI-n és a Ferenciek terén is.

Nagytakarítás
Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

 

A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divízió az érintett utak, aluljárók, terek és a kezelésébe tartozó járdák seprését, mosását, a hulladékgyűjtők leürítését és a terület graffitimentesítését végezte kétszáz mosó- és locsoló géppel, önfelszedő seprőgépek és hulladékszállító járművekkel.

De jutott ember a járdák, útpadkák gyommentesítésére, közúti jelzőtáblák takarítására, cseréjére és graffitimentesítésra, és a villamos-megállóhelyek utasforgalmi területeit, vágányzónáit, valamint a végállomások utasforgalmi területeit is takarították.

A takarításban résztvevők összesen mintegy hatvan tonna hulladékot, kaszálékot, gyomot, földet és egyéb szennyeződést takarítottak el a Nagykörútról és a körúthoz kapcsolódó közterületekről – ez megfelel egy közepes lélekszámú budapesti kerület teljes lakossága által megtermelt egész napi hulladékmennyiségnek.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)