KÖZÉLET

Újabb elhagyatott telefonfülkéket szerelt le a Telekom


A hatodik kerületi önkormányzat egyelőre nem szabott ki bírságot a Magyar Telekomra az elhanyagolt telefonfülkék miatt, legalábbis a cégnek nincs tudomása róla, derült ki az Énbudapestemnek küldött válaszukból. Tavaly 45 fülkét szereltek le, még így is maradt több mint hatszáz a városban. Terézváros ugyanakkor eltakaríttatná a reklámhordozónak használt telefonfülkéket a kerületből.

„Ha már a propagandahirdetéseket nem lehet eltakarítani, legalább graffititől mentesítsétek és takarítsátok a fülkéket” – üzente meg a Magyar Telekomnak február közepén a kerület polgármestere, Soproni Tamás, és mint hozzátette, a kerület a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelete alapján meg is büntethetnék őket.

Az üzenethez egyébként egy, a Bajcsy-Zsilinszky úton álló, összefirkált telefonfülke képét csatolta.

Ahogy ebben a cikkünkben írtuk, a terézvárosi önkormányzat 2023 nyarán indított nyílt háborút a fülkék ellen. Mint azt Soproni egy 2023 júliusi posztjában írta, akkor már két éve, 2021 óta leveleztek a Magyar Telekommal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, hogy

eltűnjenek végre a minősíthetetlenül ronda, mocskos, többségében használhatatlan belvárosi telefonfülkék, vagy legalább takarítsák őket”.

A Telekomnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kijelölő határozatából eredő kötelezettségük fenntartani a telefonfülkéket. Minden településen háromezer lakosra legalább egy nyilvános telefonállomást kötelező üzemeltetniük. Soproni ezért is fordult azzal a kéréssel az NMHH-hoz, hogy vegyék ki a telefonállomásokat az egyetemes szolgáltatások sorából, „és zárkózzanak fel ezzel a XXI. századhoz”.

Ahogy egyébként több helyen is olvasható volt, Csehországban például már 2021-ben leszerelték a telefonfülkéket. Az ottani, O2 társaság műszaki igazgatója elmondta, már több mint két éve nem beszéltek a nyilvános telefonokon. 

Telefonfülke
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Soproni Tamás szerint bár a kerületben senki nem használja a telefonfülkéket, az oldalukon lévő hirdetések viszont jól jövedelmezhetnek, százméterenként állnak a Teréz körúton.

A képviselő-testület ezért úgy módosította a településkép védelméről szóló rendeletét, hogy a telefonfülkék utcabútornak minősüljenek, amiken tiltják a reklámok elhelyezését. Ezenkívül előírták, hogy ezek tisztántartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni, és ha ezt elmulasztja, akár 2 milliós bíróságot is kaphat.

A Telekom a kormányhivatalhoz fordult, és „törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását” kérte a kormányhivataltól.

Az eljárás vége az lett, hogy a kormány egy decemberi 22-i törvénymódosítással kivette az önkormányzat kezéből az ügyet, és megtiltatta a tiltást.

A településképi rendelet ezután tehát nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok reklámhordozóként vagy reklámhordozót tartó berendezésként való használatát, azon hirdetés közzétételét a vonatkozó kormányrendelet előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza.

A kerület ezek után nem tehetett mást, minthogy 2024-et azzal kezdte, hogy módosította a településképi rendeletét a fentiek szellemében.

Azt a rendelkezést, miszerint az utcabútorok tulajdonosait kötelezik azok rendben tartására, és ezért a kerület bírságot is kiszabhat, a törvény nem érinti, és erre figyelmeztette Soproni a Magyar Telekomot.

A Magyar Telekom egyébként egy akkor kiadott közleményében azt mondta, hogy folyamatosan végzi az üzemelő nyilvános távbeszélő állomások mennyiségének áttekintését és racionalizálását.

Ennek eredményeként 2022-ben nagyjából Budapesten 400, vidéken pedig 50  fülkét szereltek le. A Telexnek küldött válaszukban mindezt azzal egészítették ki, hogy 2021 és 2023 között 10 fülkét bontottak el a kerületben – csak a Teréz körúton kettőt. Mindezek után 18 készülékük üzemel Terézvárosban.

Az Énbudapestem megkeresésére most azt írták, hogy 2023-ban

további 74 állomást szereltek le, amiből 45 üzemelt a fővárosban. Mindezek után Budapesten jelenleg 637 nyilvános távbeszélő-készüléket üzemeltetnek.

A nyilvános telefonfülkék szennyezéséről, rongálásáról egyébként napi gyakorisággal kapják a bejelentéseket.

Telefonfülke
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

„A telefonfülkéket rendszeresen ellenőrizzük, takarítjuk bejelentésekre (fertőtlenítés, hulladék elszállítása, graffitik eltávolítása stb.), illetve a lakossági soron kívüli takarítást rendelünk meg, ilyen módon igyekszünk a telefonfülkéket rendben tartani.” A hatodik kerületi önkormányzat nem szabott ki bírságot a Magyar Telekomra az elhanyagolt telefonfülkék miatt, legalábbis a cégnek nincs tudomása róla.

A nyilvános telefonok használata a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején volt a csúcson, ekkor egy ilyen készülékről átlagban havonta több mint tíz órát telefonáltak. Mára viszont, mint magyarázták, havonta átlagosan kevesebb mint fél óra egy nyilvános készülék használati ideje. Egy készülékről havonta átlagosan valamivel több mint 40 hívást kezdeményeznek.

Annak ellenére viszont, hogy a mobilhasználat miatt a fülkék forgalma jelentősen visszaesett, a nyilvános készülékekről még mindig érkezik – havonta átlagosan egy – hívás az ingyenesen hívható segélyhívó számokra.

A közeljövőben várható viszont annak eldöntése, hogy ennek az egyetemes szolgáltatás elemnek a további fenntartása indokolt-e, közölte a Telekom. Ha csak másképp nem rendelkeznek, a szolgáltatásnyújtás végső időpontja elvileg 2026. június 30-a.

Hogy mekkora bevételük származik a hirdetésekből, a cég lapunk érdeklődésére sem osztotta meg. A Telexnek ezzel kapcsolatban korábban azt mondták,

a reklámfelületeket „egy, a cégtől független jogi személy bérli, a céggel kötött bérleti szerződés részletei üzleti titoknak minősülnek”.