KÖZÉLET

Karácsony Gergely az önkormányzati választás tárgyalásainak lezárását sürgeti


Budapest főpolgármestere ezért nyílt levelet írt a fővárosi „köztársaságpárti koalíciót vezető pártok” elnökeinek.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyílt levelet írt a fővárosi „köztársaságpárti koalíciót vezető pártok”, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd – Zöldek elnökeinek, amelyben arra kéri az érintetteket, hogy

zárják le végre az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat.

A főpolgármester erről szóló Facebook-bejegyzésében azt írta: „A Fidesznek nincs ajánlata Budapest számára, csak hadüzenete. Ennek a hadüzenetnek része az a csapda is, amelyet az ellenzéki pártoknak állított a fővárosi választási szabályok jogállamiságot sárba tipró átírásával. Az új rendszer trükkje, hogy első ránézésre arányosnak tűnik, de valójában nem az: a pártok külön listaállítása csak külön polgármesterek állításával lehetséges, ez pedig szétzilálhatja a köztársaságpárti egységet. Ne sétáljunk bele ebbe a csapdába! Lépjünk át rajta!”

Karácsony közzétette politikai ajánlatának legfontosabb pontjait is, ezek a következők:

  • A fővárosi listás választáson a köztársaságpárti erők közösen indulnak, közösen fogalmazzák meg a politikai ajánlatukat Budapestnek.
  • Főpolgármester-jelöltként vállalom ennek a köztársaságpárti listának a vezetését.
  • A köztársasági többséget adó pártoknak minden kerületben közös polgármester-jelöltet kell állítaniuk, a közös polgármesterjelöltek személyében meg kell állapodniuk legkésőbb február közepéig. Ahol ez valamilyen okból nem sikerül, ott a 2019-es önkormányzati választáshoz hasonló előválasztást kell tartani legkésőbb a március 15-ét követő napokban.
  • A várost irányító pártok legyenek nyitottak az LMP csatlakozására is, az LMP pedig döntse el, hogy részese kíván-e lenni ennek az együttműködésnek, vagy külön indul mindenhol.
  • A köztársaságpárti többség pártjai tegyenek javaslatot egy méltányos és moderált együttműködésre a Kétfarkú Kutyapártnak is.
  • Budapesten a köztársaságpárti politika, a szociáldemokrata, zöld és liberális pártok együttműködése sikerre van ítélve. Közös felelősségünk, és választóink magától értetődő elvárása, hogy az elmúlt öt év sikeres kormányzását folytatni tudjuk Budapesten.

Ezen felül a főpolgármester kommentben nyilvánosságra hozta a konkrét levelet is, íme:

width=1448
Kép: Karácsony Gergely/Facebook
width=1448
Kép: Karácsony Gergely/Facebook

 

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)