FRISS

Megérkezett az ónos eső, csúszkálnak az autósok is – videók


Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Pest vármegyében és Budapesten egyaránt, óvatosan közlekedjenek. A mai váratlan jégpályát azonban holnap tavaszias idő váltja.

A szerdai nap folyamán délnyugatról északkelet felé vegyes halmazállapotú, ónos esőt is felvonultató csapadékkal járó tömbök vonulnak – közölte a Met.hu. Mint írták, a legtöbb helyen napközben esőbe megy át a csapadék, de

az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár szerda estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot.

Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos / fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

Budapesten és környékén, ahogy az alábbi videóban is látszik, már jelentősen csúszóssá váltak az utak, a járművek könnyen irányíthatatlanná válnak:

 

Egy autó szélvédője így nézett ki az ónos eső miatt:

 

Azonban az ónos eső után enyhülés jön, délnyugat felől valósággal ömlik be a melegebb levegő, ami az egyre többfelé feltámadó délies szélnek köszönhetően a talaj közelében is fogja éreztetni hatását.

Esővel, záporokkal tarkított időjárást tartogat a holnapi nap, de főként az ország déli felén hosszabb időszakokra is felszakadozhat a felhőzet, kisüthet a nap. A kevésbé szeles északi és nyugati tájakon 10 fok alatt maradnak a maximumok, míg az ország szeles déli-délkeleti felén 10 fok fölötti értékeket mérhetünk. A legmelegebb a déli határ közelében lesz, 

16-17 fokot mutathatnak a hőmérők a délutáni órákban.

(Kiemelt kép: Depositphotos)