STÍLUS

Így lett sokkal zöldebb Budapest 2023-ban


A Fővárosi Kertészet gyökérkezelt vagy ültetett fát Stockholm-módszerrel, tört fel útburkolatot, stabilizált Cobra-kötéssel, kaszált, komposztált, sünmenedéket és esőkertet hozott létre. Mit még?

Számokban így néz ki a FŐKERT 2023-as tevékenysége a sünmenedékek, a Budapest formájú virágágyás és a számtalan, új növénykazetta telepítése mellett:

  • 1800 koros, iskolázott facsemetét ültettek el városszerte a parkokban és fasorokban. Budapest 150. születésnapja tiszteletére pontosan 150 oszlopos szil (Ulmus ’Columella’) került a Hungária körútra és a Könyves Kálmán körútra, ősszel a kispesti Ady Endre út fasorrekonstrukciója során majdnem 200 fával újították meg a fasort, a Mester utcában pedig a 12 elültetett fából 3 „gyökérwellnesst” kapott, azaz az ún. Stockholm-módszert használták.
    2023.04.24.
    Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

     

  • A XII. kerületben a Fodor utcában és a Németvölgyi úton is jelentős fapótlásokat végeztek, az Andrássy úton pedig déli ostorfákkal (Celtis australis) pótolták a fasor foghíjait. 
  • 2 közösségi gyümölcsöskertet ültettek. A XIII. kerületi Kubala László parkban és a Gellért-hegyen létrehozott minigyümölcsösben a pár év múlva termőre forduló fákról mindenki szedhet majd termést, aki arra jár.
  • 4 helyen is a Miyawaki módszerrel zöldítettek: a Rákóczi híd pesti hídfőjénél, a Nehru parton, a Gesztenyés kertben és a Népligetben is egy-egy gyorsan növő minierdőt hoztak létre.
    Miyawaki
    Kép: /FŐKERT
  • 5 új esőkertet létesítettek a városban: a Vérmezőn 4 sekély esővízgyűjtő medencét alakítottak ki, melyek fenekére nemcsak évelőket, hanem nedvességkedvelő fákat is telepítettek, valamint a Pünkösdfürdő parkban is létrehoztak egy új csapadékgyűjtő mélyedést, melynek aljára lágyszárúak kerültek. 
  • Ebben az évben közel 14 ezer fát részesítettek valamilyen ápolásban, állapotmegóvási, balesetmegelőzési beavatkozásban. Például a Múzeum körúton lévő idős platánnál élethosszabbító gallyazást és gyökérkezelést végeztek, a XII. kerületi Ráth György utca sarkán álló közel 100 éves platán széttartó törzseit pedig dinamikus Cobra-kötéssel (fák statikai megerősítésének módszere – a szerk.) erősítették meg.
    FŐKERT
    Kép: FŐKERT
  • Több mint 40 millió négyzetméternyi zöldfelületet kaszáltak le 2023-ban, azonban van a városban 304 ezer négyzetméter, ahol csak kevésszer, évi 1-2 alkalommal kaszáltak: ezek a vadvirágos rétek, avagy közkeletűbb nevükön méhlegelők. Jelentőségük abban rejlik, hogy nevükhöz híven táplálékforrást és szaporodóhelyet nyújtanak a globálisan is egyre csökkenő számú, ám annál fontosabb beporzó rovaroknak. A ritkább kaszálásnak köszönhetően az itt élő növények eljutnak a magérlelésig és el is tudják szórni azokat, így a következő évben újra magától kivirulhat a rét, és mindeközben az itt élő állatok is menedékre lelhetnek a magasan hagyott élőhelyen.
  • 2023-ban összesen 32 ezer, saját nevelésű évelőt ültettek, de nemcsak a régi növényeket pótolták, hanem új helyszíneken is kialakítottak ágyásokat. A Bajcsy-Zsilinszky úton például burkolatfeltöréssel két új évelőágyat alakítottak ki, az Andrássy úton pedig évelőszőnyeget terítettek. Tavaly a Clark Ádám téri ágyat is évelőággyá alakítottuk, valamint többek között a Március 15. téren is évelősítettek.
    A
    Kép: Merész Márton/Énbudapestem
  • Az évelők mellett 145 ezer egynyári növényt, 125 ezer kétnyári növényt, 19 ezer hagymás növényt, valamint több mint 15 ezer cserjét és örökzöldet ültettek több mint 6 millió négyzetméter zöldfelületre. 
  • Budapest egyesülésének 150. évfordulója alkalmából pedig közel 3200 rózsatövet ültettek el az új rózsakertbe a Gellért-hegyen.
  • 14.200 tonna zöldhulladékból több mint 9.700 köbméter komposztot értékesítettek – a Keresztúri úti telepen termelt CITY-komposzt alapos bevizsgálást követően felkerült az ökológiai gazdálkodásban felhasználható készítmények hazai és Európai Uniós listájára.
  • 8500 erdészeti csemetével növelték a főváros erdeinek faállományát ebben az évben. Az újpesti Farkas-erdőn egy hosszútávú erdőrekonstrukció keretében a telepített akácos aljára őshonos fákat és cserjéket ültettek, de többek között a Szépvölgyi úti erdő, és a Merzse-erdő is gazdagodott többszáz csemetével. Védett fajok felbukkanásának is örülni lehetett tavaly: a Merzse-mocsárban a kisfészkű aszatot (Cirsium brachycephalum), az Óbudai-szigeten pedig néhány tő szálkás pajzsikát (Dryopteris carthusiana) és a havasi cincért (Rosalia alpina) figyeltek meg.
    -
    Kép: Sarlós Dávid/FŐKERT
  • A madárodú program is folytatódott, parkjainkban és fasorainkban az odúfoglalási arány egyre jobb: tavasszal már 547 foglalt odúban 573 tojás és 1740 fióka cseperedett. Újabb 5 rovarhotel is várja már a szállóvendégeit.
  • A természetvédelmi területeinken idén kb. 650 köbméter, azaz nagyjából 70 tonna építési törmeléket és egyéb hulladékot gyűjtöttek össze számos cég és civil csoport segítségével. 
  • Az új faültetésekkel folyamatosan frissülő Bp Fatár alkalmazásba bekerült 30 ezer darab 432-esnek nevezett fa, amelynek felmérését még 2021-ben kezdték meg a szakemberek. Ezek azok a fák, amelyek a fő- és tömegközlekedési útvonalak mentén helyezkednek el, de a vonatkozó rendelet nem minősíti őket kiemelt fasornak. 

Forrás: FŐKERT Facebook