KÖZÉLET

Ezért nem kaphattak az egyedülálló szülők karácsonyi támogatást Óbudán


A III. kerületi önkormányzat szerint a Fővárosi Kormányhivatal mondvacsinált okokra hivatkozva megtagadta tőlük a gyereküket egyedül nevelő helyi szülők elérhetőségét. A kormányhivatal viszont azt mondja, hogy az önkormányzat egyszerűen csak rossz szervtől kérte az adatokat, erről pedig tájékoztatták is őket.

„Már csak ritkán lepődöm meg a Fidesz aljas húzásain, de

bevallom, ez most mellbevágott.

Még a gyereket egyedül nevelők támogatását is megpróbálják megakadályozni. Van ennél lejjebb?” – írta Facebook-oldalán dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, miután az önkormányzat közölte, hogy adatvédelmi aggályok miatt a kormányhivatal visszautasította a kérelmüket, amelyben a gyereküket egyedül nevelő III. kerületi szülők elérhetőségét szerették volna megkapni.

Az ellenzéki többségű képviselő-testület tavaly szeptember elején szavazott meg egy új támogatási formát, e szerint az önkormányzat vásárlási utalvánnyal támogat karácsonykor minden olyan szülőt, aki a kerületben él, és gyermekét vagy gyermekeit egyedül neveli. A kedvezményezettek december elején vehették át az utalványt – legalábbis azok, akiket értesíteni tudott az önkormányzat. 

„Tudjuk és tapasztaljuk, hogy a gazdasági válság és a brutális élelmiszerár infláció az egy fizetésből gazdálkodó családokra óriási terhet ró, ezért decemberben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat vásárlási utalvánnyal igyekszik ezeken a terheken enyhíteni” – írták még novemberben a kerület honlapján.

Óbuda
Kép: Pelikán János/Képszerkesztőség

 

Az önkormányzat egy gyerek esetén 10 ezer, két gyerek esetén 15 ezer, három vagy több gyerek esetén 20 ezer forinttal tervezte támogatni a kerületi csonka családokat, az összeget pedig az óbudai és a békásmegyeri piacokon vásárolhatták volna le a kedvezményezettek. „Ezzel két legyet ütünk egy csapásra, hiszen a helyi árusoknak is forgalmat hozunk” – mondta ezzel kapcsolatban Kiss László a Magyar Hangnak.

Ahogy a lap írja, a támogatás juttatásához az önkormányzatnak meg kellett ismernie a kedvezményezetti kört, ezért a Fővárosi Kormányhivatalhoz fordultak, hogy jóváhagyásukkal kikérhessék a Magyar Államkincstártól (MÁK) a kerületben élő egyszülős családok adatait. Csakhogy, állításuk szerint

nem várt akadályba ütköztek.

Ahogy az önkormányzat honlapján írták, a kérelmük teljesítését mondvacsinált okokra hivatkozva, jogilag nem megalapozott érveléssel tagadta meg a kormányhivatal, ezért – az értesítési adatok híján – nem tudtak minden III. kerületi, gyermeket egyedül nevelő szülőnek értesítő levelet küldeni a pénzutalványok átvételéről.

Kiss László hivatali packázást sejt a döntés mögött. Mint a Magyar Hangnak mondta, Sára Botond döntése szerinte több szempontból problémás. „Nemcsak ezt a kérelmünket dobták vissza adatvédelmi aggályokra hivatkozva, hanem két másikat is” – magyarázta Kiss, ráadásul, mint folytatta, egyetlen levélben tették ezt, ami már önmagában is szabálytalan.

A polgármester a legfelháborítóbbnak az elutasítás indokát tartja. A kormányhivatal ugyanis nem adatvédelmi hatóság, nem is veheti át annak hatásköreit, egy másik hivatalról pedig nem feltételezheti, hogy azok majd visszaélnek a megszerzett személyes adatokkal.

3.
Kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség

 

„A döntéssel a főispán ugyan akadályozza, de nem lehetetleníti el, hogy a támogatást eljuttassuk a jogosultaknak” – közölte ezután az önkormányzat, és arra kérte a kerületieket, hogy előzetesen regisztráljanak az önkormányzat honlapján, hogy értesítést tudjanak küldeni az utalvány átvételének helyéről, időpontjáról.

A vége az lett – tudta meg az Óbuda újság –, hogy

947 gyereket egyedül nevelő III. kerületi szülő kapott támogatást,

ők összesen 11,5 millió forint értékű utalványt vehettek fel. Az önkormányzat saját számításai szerint ez nagyjából a fele a teljes kedvezményezetti körnek.

Az előregisztráción keresztül 819 szülőt értek el, és 128-an voltak azok, akik regisztráció nélkül ugyan, de az átvételi helyeken jelentkeztek az utalványokért. Az átvételkor a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és a családi pótlék megállapításáról szóló határozatot kellett bemutatni.

A kerület szempontjából tehát a Fővárosi Kormányhivatal mintegy ezer családot károsított meg, miközben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat még több mint kilencszáz családot tudott támogatni.

A Magyar Hang mindehhez azt teszi hozzá, hogy Sára Botondék a közelmúltban a szintén ellenzéki irányítású II. kerületet is elszámoltatták. Azt szerették volna megtudni, hogy az Őrsi Gergely vezette önkormányzat milyen célokra, mennyit költött büdzséjéből.

Az Énbudapestemnek sikerült elérnie a kormányhivatalt, ahonnan viszont azt a választ kaptuk, hogy „a polgármester által kért, a gyermekek számára és a családi pótlékra való jogosultságra vonatkozó adatokat a személyi adat- és lakcímnyilvántartás nem tartalmazza, ezeket az adatokat az önkormányzatnak a vonatkozó nyilvántartást vezető szervtől kellett volna kérnie, nem a kormányhivataltól”.

Erről állításuk szerint

tájékoztatták is az önkormányzatot.

Állításuk szerint nem helytálló az az értesülés sem, miszerint „a kormányhivatal az önkormányzat három beadványát egy levélben utasította vissza”. „A kormányhivatal pontosítást kért, a polgármesteri választ követően pedig külön-külön tájékoztatást adott az adatkérések teljesíthetőségével kapcsolatban”.

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség/Pelikán János)