FRISS

Indul az ültetési szezon, több mint 1200 fával gazdagodik Budapest


Több mint száz helyszínen kezdődnek fasortelepítési munkálatok Budapesten – ezt a FŐKERT jelentette be Facebook-oldalán.

A FŐKERT tájékoztatása szerint lesz olyan terület, ahol csak néhány fát helyeznek a földbe, ám bőven akad olyan helyszín is, ahol nagyobb számban ültetnek. Ilyen például a XIX. kerületi Ady Endre út, ahol a fasor-rekonstrukciós munka során a tavasszal balesetveszély miatt eltávolított fákat most pótolják, nem kevesebb mint 180 facsemetével.

Néhány helyen a kártevőkre és kórokozókra való érzékenység miatt szükségessé vált, hogy más fafajjal pótolják a korábban balesetveszély miatt eltávolított egyedeket. Így van ez a III. kerületi Pacsirtamező utcában is, ahol a magaskőrisek többek között a kőrisvész és a farontó lepkék kártételének estek áldozatul. Itt új fafajt próbálnak ki, egy olyan égerfajtát, amely a szárazabb környezetben is jól érzi magát, valamint jó várostűrő tulajdonságokkal és kevés kártevővel rendelkezik, így minden adott, hogy tartósan megmaradjon a területen.

A parkokban is megkezdődnek az ültetési munkák, a Margitszigeten például közel 150 fát fognak elültetni ebben a szezonban, igen változatos fajösszetételben: lesznek köztük hússzínű vadgesztenyék, sárga levelű lepényfák, páfrányfenyők és díszcseresznyék is.

Az erdősítés sem maradhat el idén ősszel: a hangsúly a IV. kerületi Farkaserdőn lesz, ahol a tervek szerint hétezer darab erdészeti facsemetét ültetnek el a FŐKERT munkatársai.

Stockholm a Mester utcában

A IX. kerületi Mester utcában három korai juhar ültetésekor egy úgynevezett a Stockholm Faültetési Rendszert (SFR) is alkalmazni fognak.

Az SFR módszer lényege, hogy a speciális ültetőközegnek és a nagyméretű ültetőgödörnek hála, a gyökérzet bőséges teret kap a fejlődéshez, és a lehető legtöbb csapadék jut be a talajba, miközben a föld alatt futó közművek is megközelíthetőek maradnak.

A Blaha fáit is ezzel a módszerrel ültették. Nézd meg korábbi videónkat:

Mindez lényegesen több talajmunkával is jár, hogy biztosítani tudják a „gyökér-wellnesshez” a körülményeket, ráadásul ezeken a helyszíneken a közművezetékek miatt különösen óvatosan kell ásni. Így a nagyrészt kézi erővel folyó munka miatt is tovább tart ez a folyamat, mint egy „hagyományos” faültetésnél.

Ezen a héten a bontási és feltárási munkákat végzik el, majd várhatóan november 13-tól következik a speciális ültetőközeg betöltése. A FŐKERT tervei szerint a facsemeték a november 20-i héten kerülnek a helyükre.