FRISS

Kék-fehér fényben úszott a Lánchíd vasárnap este


Az izraeli lobogót idéző világítással fejezte ki szolidaritását Budapest a zsidó nép mellett. Az áldozatok emlékére a Mazsihisz szerdán tart istentiszteletet a Dohány utcai zsinagógában. Legalább hétszáz halott és többezer sérült a mérlege a szombati terrorista támadásnak Izraelben.

"Budapest döbbenten áll az Izraelt ért, a civil lakosságot sem kímélő aljas és gyáva terrortámadás előtt" - írta Karácsony Gergely Facebook posztjában. A főpolgármester, mint fogalmazott, a magyar főváros lakói nevében is együttérzését fejezte ki Izrael Állam népe felé. Ezt levélben is megírta Yacov Hadas-Handelsmannak, Izrael magyarországi nagykövetének és Ron Huldainak, Budapest testvérvárosa, Tel-Aviv polgármesterének. Karácsony bejelentette, hogy vasárnap este a Lánchíd Budapest szolidaritása jeléül az izraeli lobogót idéző kék-fehér világítást kap.

Még vasárnap este is folytatódtak a tűzharcok a Gázai övezet szomszédságában, s a palesztinok rakétákat indítottak a Gázai övezetből Izrael területére. 

Legalább 700 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni - jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja.

A Haárec című izraeli újság szerint több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen. A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon.

A Mazsihisz szerdán délután hat órára hirdetett szolidaritási istentiszteletet. A Dohány utcai zsinagógában a terror áldozataira emlékeznek és kifejezik szolidaritásukat Izrael állam mellett.

Kiemelt kép: Ruzsa Rania/Fővárosi Önkormányzat