FRISS

Krausz Ferenc kapta a fizikai Nobel-díjat


Karikó Katalin után újabb magyar kapott Nobel-díjat. Krausz Ferenc két másik tudóssal megosztva kapta az elismerést. A fizikai Nobel-díjat a kutatók az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatáért kapták. Krausz Ferenc diplomáit Budapesten szerezte, most Németországban él.

Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

Az indoklás szerint a tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapják. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Krausz Ferenc Móron született, most 61 éves. 1985-ben párhuzamosan szerzett villamosmérnöki oklevelet a Műegyetemen és fizikusi diplomát az ELTE TTK-n. Kutatómunkáját a BME Fizikai Intézetében kezdte a lézerfizika területén - írja az MTA.hu.

Doktori fokozatát már a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte 1991-ben, ahol később docensként majd professzorként is dolgozott. 2003-ban a németországi Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Lajos–Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője. 2007 óta az MTA külső tagja. 

Nézd meg a Krausz Ferencről készült portréfilmet 2011-ből: 

Karácsony Gergely elképesztőnek tartja, hogy két nap alatt két új Nobel-díjasa lett az országnak. A főpolgármester a Facebookon gratulált Krausz Ferencnek.

Novák Katalin államfő is a közösségi oldalán gratulált a magyar tudósnak: micsoda büszkeség és még csak kedd van!-tette hozzá.

Mórról a világ tetejére! - ezt már Orbán Viktor kormányfő írta, aki szintén gratulált az új magyar Nobel-díjasnak.

Cikkünket frissítjük!

Kiemelt kép: Ludwig-Maximilians-Universität