KÖZÉLET

120 millió forintot hagyott a budapesti állatkertre a "papagájos néni" – erre fordították


Lakást, autót és értékpapírt hagyott a Budapesti Állatkertre egy idős hölgy két évvel ezelőtt, a vagyon egy részéből most jelentős felújításokat hajtottak végre.

Az asszonyt az intézményben csak "papagájos néninek" becézték, támogatóként ugyanis több állatkerti állatot is örökbefogadott életében, jellemzően papagájokat – számolt be az rtl.hu.

A nem kevesebb, mint 120 millió forintos összeget teljes egészében a Fővárosi Állat- és Növénykertre hagyta az idős hölgy. Nem volt kikötése a pénz felhasználásáról, így az Állatkert Alapítványának kuratóriuma úgy döntött, hogy a hagyatékot az állatkerti papagájok javára fordítják.

Az adományból többek között a jácintkék arapapagájok kifutóját újíttatták fel mintegy húszmillió forintért. A fennmaradó összegből a tervek szerint még idén felújítják a tojásrakásra és fészekrakásra használt részt is. Az adományozó Virághné Szamosi Judit pedig emléktáblát is kapott a megújult kifutó mellé.

Hétfőn kisebb ünnepség keretében avatták fel az araröpdét, ahol dr. Sós Endre, az Állatkert állategészségügyi és természetvédelmi igazgatója, Molnár Zoltán, a Pálmaház-körzet vezetője, valamint Montskó Éva, az Állatkerti Alapítvány elnöke méltatták az ara-tenyészprogram, valamint a röpde korszerűsítés jelentőségét.

(Kiemelt kép: Fővárosi Állat- és Növénykert)