STÍLUS

5+1 új budapesti park és tér, ahol kiélvezhetjük az őszi napsütéses órákat


A szokatlanul hideg szeptemberi időben különösen jól esik a napon sütkérezni és melegedni, és kihasználni minden napsütötte pillanatot egy parkban sétálgatva, ücsörögve vagy épp sportolva. Ehhez összegyűjtöttük az idén újonnan elkészült (és elkészülő) budapesti parkokat és tereket Óbudától Újpesten át az Andrássy útig.

Pünkösdfürdő – Szuperpark a Duna mellett

A szupert úgy értjük, hogy minden tekintetben kiemelkedő: hatalmas (7 hektáros), rengeteg különböző funkcióval – ez tényleg egy olyan hely, hogy itt mindenki megtalálja azt a szegletet, ahol kedvére töltheti a szabadidejét a játszótértől a sportpályán át a sétányokig.

Vizafogó – tó a lakótelep közepén

Vizafogó
Bartha Dorka

A korábban funkciótan területen elkészült park fő szenzációja a tó, a benne lakó halakkal, de nem elhanyagolható a mellé épült teraszos étterem sem, valamint a sporteszközök, futópálya és szabadtéri csocsó. Meg persze a minden évszakban változatos növények és kis sétautak hangulata. A város egyik leggyorsabban fejlődő negyedében, a Váci úti irodafolyosó szomszédságában álló parkban reggelente sportolókkal, 12 és 14 óra között sok szabadban ebédelő (pillanatnyilag) kisimult arcú irodistával találkozunk. 

Táncsics park – Keménykalap és krumpliorr a sztár

A békásmegyeri Táncsics utca mellett tavasszal elkészült parkban mindenki jól érezheti magát. Egyik szenzációja a Keménykalap és krumpliorr cirkuszos, fagylaltos motívumaival elkészült játszótér – így is emlékezve a kerület díszpolgárára, Csukás Istvánra. A másik az agility elemekkel is ellátott kutyafuttató, ahol a nagyobb testű kuytusok is kedvükre futkározhatnak. Ezek mellett a „szokásos” parkbeli elemek – sportolási és pihenési lehetőséget biztosító részek is vannak természetesen.

Jókai tér – főszerepben a magyar irodalom

A forgalmas Andrássy úttól befelé nyújtózó kis parkra már bőven ráfért a ráncfelvarrás. Főként pihenőpadokkal, vízjátékkal és persze irodalmi utalásokkal – betonba öntött könyvespolccal és idézetekkel a kövezetben – a tér a pihenésé. De a gyerekekre is gondoltak, gumiborítású, trambulinos rész és pár ügyességi játék is helyet kapott a kerítés mentén.

Újpest – a város első levedulaparkja

A Szilas-patak partján adták át nyár végén a közel 5800 tő levendulával és 1400 más évelő növénnyel teleültetett újpesti parkot. A növények közötti kavicsos sétányok mentén három lugast is találunk (a parkhoz is passzoló lila padokkal), és a VPI betonkavicsaival kialakított szelfipontokat is, hogy senki ne tapossa le a növényeket egy jó fénykép kedvéért. 

+1 Máriaremetei Közösségi Liget

Még idén elkészül a II. kerület új parkja is, a Szabadság utca – Kadarka utca – Áchim András utca által határolt, eddig elhanyagoltan álló területen. A Máriaremetei Közösségi Liget mintegy 28 000 m2 zöldfelülettel, több száz frissen ültetett fával az egész családnak változatos kikapcsolódási lehetőségeket nyújt majd. Lesz KRESZ-pálya és játszótér a kicsiknek, a sportolni vágyóknak kosár- és strandröpi pálya, mászófal, street workout tér, futókör és pingpong-asztal készül.