Kategória: Mi újság, Budapest?

Őslakosok a Szigeten – miattuk hozták létre Budapest egyik legújabb természetvédelmi területét

A feladat: elmagyarázni a szigetlakóknak, miért kell védeni a part menti galériaerdőt. A megoldás: kvíz és nyereményjáték a WWF sátrában, menő plakátok a kerítésen. Eredmény: az értékes terület megvédve, de egy nyárfa és egy skarlátbogár eltűnt.

A Sziget Fesztiválnak is otthont adó Óbudai-sziget egy részét védettén nyilvánította a Főváros, ami a fesztiválra két év után visszatérő vendégeket az elé a meglepő helyzet elé állította, hogy bizonyos, korábban a fesztiválhoz tartozó területek le vannak zárva.

Őslakosok a Szigeten – miattuk hozták létre Budapest egyik legújabb természetvédelmi területét
A védett terület a Sziget térképén (Forrás: Sziget Fesztivál)

A Sziget, a WWF és a Főváros együtt igyekezett elmagyarázni a pár napra, vagy maximum egy hétre érkező szigetlakóknak, hogy más, huzamosabb ideig ott élő lakók érdekében a Sziget ideje alatt lezárással is óvni kell a part menti galériaerdőt. A védetté nyilvánítás részleteit korábban megírtuk, most azokat a művészi plakátokat mutatjuk be, amikkel a szigetlakók találkozhattak a 25 hektáros galériaerdőt védő kerítésnél.

A siker sajátos fokmérője, hogy a fekete nyár és a skarlátbogár plakátja egyszerűen eltűnt, bízunk benne, hogy legalább lelkes orgazdák otthonát fogják díszíteni. A grafikákat Mályi Soma készítette.

A képekre kattintva galéria nyílik.

A frissen létrehozott természetvédelmi terület lakói közül a szakemberek öt olyan fajt választottak ki, amik jól illusztrálják, hogy miért szorul védelemre a galériaerdő (róluk részletesebben írtunk korábban), de a védettségre nem csak miattuk volt természetesen szükség. Emiatt a cím is némi pontosításra szorul: „Őslakosok (valamint a több évtizedes kihagyás után visszatérő hód) a Szigeten – többek között miattuk hozták létre Budapest egyik legújabb természetvédelmi területét.

A fesztivál végével a kerítések lekerültek, a terület bizonyos korlátozásokkal, de újra látogatható. Ahogy korábban is írtuk: Ahhoz, hogy a galériaerdő élővilágát megőrizzük, nekünk, lakosoknak is változtatnunk kell a szokásainkon, hiszen csak a terület zavartalansága mellett tudjuk a galériaerdő komplex ökológiai rendszerét fenntartani. Emiatt a galériaerdő 25 hektáros természetvédelmi területe csak korlátozottan megközelíthető. A töltésen futó sétány továbbra is bejárható a lakosok számára, de a kutyával érkezők csak pórázzal vihetik be az ebeiket. Szintén látogatható a szigetspicc, ami sekély partjával, változatos növényvilágával és egyedülálló panorámájával a szigetre kutyával vagy társasággal érkezők egyik kedvenc helye.

Őslakosok a Szigeten – miattuk hozták létre Budapest egyik legújabb természetvédelmi területét
A skarlátbogarak és a budapesti Solaris trolik színterve gyakorlatilag azonos. Fontos különbség viszont, hogy míg azt pontosan lehet tudni, hogy a legújabb 48 Solaris troli idén ősszel kezd el megérkezni, a budapesti skarlátbogorak száma és mozgása lényegesen nehezebben meghatározható. (Fotó: WWF)

Galéria a galériaerdőről

A képekre kattintva galéria nyílik. Fotók: Főváros / Ruzsa Rania


Szöveg: Kovács Tamás

Kapcsolódó tartalmak