Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

Az egyik, feltehetően legszebb és legprogramdúsabb őszi hétvége áll előttünk. Nézzük is, mi mindent csinálhatunk városszerte: fesztiválok, utcabál, frissen nyílt kiállítások, városi séták, gasztró programok és vásárok.

FESZTIVÁL, UTCABÁL, PIKNIK

Budapesti Őszi Fesztivál

Vasárnap este startol a régi nevén újjáéledő Budapesti Őszi Fesztivál – a nyitóeseményen nem kisebb kultikon, mint Jancsó Miklós előtt tiszteleg. Az alkotótársak elevenítik meg a legendás művész szellemiségét, filmjei dalainak, képeinek és történeteinek felidézésével. Dés László és Müller Péter Sziámi, Lovasi András és Kovács Kati, és még sok-sok meglepetésvendég meséli el, ki is volt nekik Jancsó, milyen is volt vele dolgozni. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

A fesztivál egészen október 10-ig tart, aminek szervezésekor „a legfontosabb szempont talán az volt, hogy tudatosítsuk, ez Budapestről szól, a fővárosban élő és alkotó művészeket, csoportokat kívántuk helyzetbe hozni, hiszen ennek a városnak sajátos hangulatai, arcai, terei, helyszínei vannak, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy kulturális-művészeti találkozások otthonai legyenek” – mondja Gáspár Máté programigazgató.

Budapesti Klasszikus Film Maraton

Idén negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Filmintézet a méltán népszerű  filmfesztiválját. A hatnapos program alatt számos fővárosi helyszínen, összesen öt tematikus blokkban, hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet nézhet meg a közönség. Az idei rendezvény fókuszában Törőcsik Mari, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell munkássága áll. A korábbi években népszerű helyszín – a Szent István Bazilika előtti tér – most is négy vetítés idejére hatalmas, ingyenes szabadtéri mozivá alakul.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

14. Koreai Filmfesztivál 헝가리 한국영화제

Az Élősködők és a Minari – A családom története Oscar-díjig tartó diadalmenete kapcsán az is megismerte a koreai filmek világát,  aki korábban nem sokat hallott róluk. Persze a távolkeleti filmeknek amúgy is hatalmas rajongóbázisa van, de így ez a tematikus filmnap kiemelt érdeklődésre tarthat számot. 2021. szeptember 23-29. között 4 szekcióban összesen 18 filmet vetít a Koreai Kulturális Központ (주헝가리 한국문화원) a budapesti Corvin Moziban.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

Újbuda Jazz Fesztivál 2021

Az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház – Újbuda két fontos kulturális központja – idén immár 16. alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált. A műsor idén is változatos, a hagyományos szvingtől az elvont avantgarde-ig, a neves klasszikusoktól a pályakezdő fiatalokig terjed a spektrum. A fesztivál egyik alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens hazai és nemzetközi képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal. Az idei Újbuda Jazz fesztivál fókuszpontjában régóta a műfaji sokszínűség áll, melynek keretein belül több olyan zenekar bemutatására kerül sor, melyek a jazz különböző (al)stílusait képviselik. fellép többek között Barabás Lőrinc Quartet, a Canarro vagy a török Nasip Kismet Band (TR/HU) akik Új-Anatólia első török pszichedelikus zenekara.

Levéltári piknik

Ki járt már levéltárban? Szerencsére a 21. században ezek az intézmények se a kutatók iratbástyákkal védett elzárt várai, hanem rengeteg közösségi programmal nyitnak a nagyközönség felé. Szeptember 24–25-én a Fővárosi Levéltárban fegyverbemutatóval, épületsétákkal, borkostolókkal, koncertekkel és izgalmas előadásokkal várják a gyerekeket, családokat, diákokat, a történelem iránt érdeklődőket. A borkóstoló kivételével minden program ingyenes, védettségi igazolványra viszont szüksége lesz a résztvevőknek.

József Attila Színház Utcabál

A József Attila Színház, a Színház melletti utcában – Déry közben – Utcabált szervez szeptember 25-én, szombaton 13.00-18.00 óráig. lesznek előadásrészletek, musical dalok, gyerekprogramok, tombola és közös filmnézés is. 

  • MIKOR: szeptember 25. 13.00-18.00-ig
  • HOL: Déry köz

Judafest

Idén is lesz Judafest, az eseményt most az evés és történetmesélés köré szervezik. Ismert közéleti személyiségek – Dragomán Györgytől Nyáry Lucán át Steiner Kristófig – hozzák el kedvenc receptjüket és mesélnek róla. Ezekből az ételekből áll majd össze a menü, amelyeket ti elfogyaszthattok, s közben ezek a személyes történetek a Judafest színpadán elevenednek meg felolvasások, beszélgetések formájában. De készülnek  gyerekprogrammal, filmvetítéssel, városi sétákkal, koncertekkel és kóser különlegességekkel is a hétvége alatt. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

Spinoza Zsidó Fesztivál

A Spinoza Színház immár 15. éve szervezi a fesztivált, aminek keretében egy helyen általában 20 programon a zsidó kultúra szinte valamennyi szegmense látható. A programkínálatban felbukkannak a drámák, zenés játékok, filmek, koncertek, előadások, a szervezők bevallása szerint kiemelten fontos számukra, hogy olyan témákat vegyenek elő, amihez mások nem nyúlnak. Lesz Szenes Hanna dokufilm, a Liliputiak lázadása – monodráma Jordán Adéllal és persze klezmer koncertek is. 

SÉTÁK, KIÁLLÍTÁS

Kelenföldi Városközpont – Városi Séták x Othernity

A tavalyi nagy sikerű eseménysorozat új lendületet vesz és a nemrég megnyílt Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának, az Othernity-nek a középpontjába helyezett 12 budapesti épületbe enged betekintést. A mostani hétvégén a figyelem az 1979-ben megnyitott  Kelenföldi Városközpontra irányul, amely építésekor Budapest első, komplex művelődési intézménye lett, most azonban már a bontás fenyegeti.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

Séta Mátyásföldön Zubreczki Dáviddal

Bárhányszor járunk erre, a környék mindig elvarázsol minket. De ezzel nem csak mi vagyunk így, a séta vezetője, Dávid is így vall Mátyásföldről: „Szecessziós és eklektikus villák az évszázados platánok és vadgesztenyefák árnyékában. Nincs mese, ez Budapest legszebb nyaralótelepe. Legalábbis nekem az, hiszen itt nőttem fel és itt élek mind a mai napig.” Amit a sétán mesél az itt álló házakról, terekről, kapukról, kertekről, kerítésekről és fasorokról, az a történelmi emlékek és a személyes élmények különös keveréke. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.
Fotó: Bartha Dorka

WORLD PRESS PHOTO 2021.

A World Press Photo minden évben a világ egyik legfontosabb fotós eseménye. Már az elmúlt év történését megörökítő pályázók is több ezren vannak, a fényképekből készült vándorkiállítást pedig százezrek nézik meg. A majd 150 képet bemutató kiállítás mindig éles látleletet ad a korunkról, és sűrítve tárja elénk az elmúlt időszak legfontosabb – sokszor nem túl szívderítő – pillanatait. De ezzel segíti a szembenézést is a járvánnyal, a súlyosódó ökológiai katasztrófával vagy éppen a világszerte elharapódzó konfliktusokkal. 

  • MIKOR: szeptember 24 – október 25.
  • HOL: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.
  • Részletes infók ITT.

VÁSÁROK, GASZTRÓ

30. Budapest Borfesztivál

Szeptemberben immár harmincadik alkalommal rendezik az igazán látványos budavári helyszínen a borfesztivált, idén kiegészülve az újjáépített Csikós udvarral a Főőrség és a Lovarda épületével. A fesztivál alatt az összes magyar borvidékkel megismerkedhetünk, az idei kiemelt vendég Somló, amely 12 borászattal képviselteti magát. A borok mellett változatos gasztronómiai kínálat és kulturális programok lesznek, idén is a Borfesztivál részeként kerül sor a Magyar Jazz Napjára. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

MONYO Brewing 2.0 – Főzdenyitó Fesztivál

Új sörfőzdéje nyílik a MONYOnak a Gyömrői úton, amit alaposan meg is ünnepelnek egy kisebbfajta fesztivállal. A hétvégén lesz lehetőség bepillantani az új főzdébe, lehet nosztalgiázni 9 db. régi arcade géppel a Nintendotól a flipperig a JátékTechTér csapatával,  lesz rengeteg modern társasjáték a BoardGame Café jóvoltából és persze lesz 10-nél is több sör csapon és kint lesz a Tuning Burger a zseniális street-foodjával. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

kiskertpiac – ANKERmarket

Ezúttal Terézváros kis félköríves utcájában, az Anker közben tartják meg, immár az őszre hangolódva a hónap utolsó kiskertpiacát. A váráson sok sok növény, virág közül válogathatunk, lesz árvácska vásár is, és persze egyedi ékszertervezők, valamint a különböző, fenntartható és zero waste életmód elengedhetetlen darabjait áruló hazai dizájnerek is. 

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.

MOZOGJ

BeActive Budapest

Az Európai Sporthét keretében családi nappal és sok-sok programmal vár a Margitszigeti Atlétikai Centrum. A család minden tagja megtalálja majd magának a szórakozást a sportnapon, sőt öbb budapesti sportszövetség is kitelepül a rendezvényre, hogy bemutassák és még többekkel megszerettessék a sportágukat. Az eseményen való részvétel INGYENES és mindenki számára nyitott.

Mit csináljak, hova menjek? Programajánló // szeptember 24-26.