Szociális lakásügynökség – bérbeadók véleményét várja a Főváros

A megfizethető és megfelelő lakás ma Budapesten széles rétegek számára elérhetetlen álom, akár vásárlásról, akár bérlésről beszélünk.

Kovács Tamás írása.

A probléma nem csak a lakást keresők életére, hanem az egész városra is hatással van: a kényszerű okok miatt külvárosba, vagy agglomerációba költözők nagy része naponta ingázik, ezzel értékes időt veszítve a napjaiból és plusz terhet pakolva a város közlekedésére. A magas árak miatt a belváros kiürülése fokozódik. Ahol egykor emberek laktak, irodák és Airbnb lakások jönnek létre olyan számban, hogy a társasházakban felbomlik a lakóközösség. De a legfontosabb persze, hogy a lakás keresése és fenntartása hatalmas anyagi és lelki terhet ró sokakra.

A főváros következő évtizedéről szóló Otthon Budapesten program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy mindenki, aki Budapesten szereten élni, találjon itt számára megfelelő és megfizethető otthont. E cél elérésének egyik eszköze a szociális lakásügynökség. A modell lényege az, hogy az ingatlantulajdonos (aki lehet magánszemély vagy önkormányzat) az ügynökségen keresztül adja bérbe lakását. A lakásügynökség választja ki a bérlőket, akiknek így a piaci áron alul lenne biztosítva lakhatásuk.

Mit jelent ez?

  • A tulajdonos mentesül a bérlők keresésének és kiválasztásának terhe, valamint minden ezzel járó felelősség alól, cserébe alacsonyabb áron adja ki a lakását.
  • A bérlő olcsóbban, biztos és jogszerű keretek között jut lakáshoz, miközben a keresési folyamat is egyszerűbb számára.
Szociális lakásügynökség – bérbeadók véleményét várja a Főváros

A projekthez most azoknak a budapestieknek a segítségét kérik, akik Budapesten bérbeadható lakással rendelkeznek, függetlenül attól, hogy a lakás jelenleg bérbe van-e adva. A kérdőív teljesen anonim, semmilyen személyes, beazonosításra alkalmas adatot nem kell megadni a kérdőív kitöltése során. A kitöltés 10-20 percet vesz igénybe.

Borítókép: Soós Bertalan