Hamarosan kinyithatnak a színházak?

A témák között szóba került a lehetséges egészségügyi szabályozások köre, a várható programok, és egy-két várhatóan a gyakorlatban maradó színházi praktika is.

A járványhelyzet során kivételesen nehéz helyzetbe került a művészvilág túlnyomó része, hiszen március 12-ét követően a teátrumok kapuit is szükségessé vált bezárni. A több mint három hónapos pihenő azonban véget érni látszik: június 16-tól a színházak legnagyobb része várhatóan ismét megnyithatja majd nézőterét az előadások után vágyakozó érdeklődőknek. A nyitás körülményeiről és a szükséges biztonsági intézkedések köréről a Spirit FM kérdezte Szabó Lászlót, a Magyar Teátrumi Társaság titkárát.

A nyitással kapcsolatos tudnivalók közül a legfontosabbnak az látszik, hogy az egészségügyileg javasolt minimális távolságot a színházat látogatók között is szükséges megtartani – ennek eszközeként felmerült kisebb plexifalak beszerelése is a székek közé. Ez végül biztosan nem fog megvalósulni, a helyzet megoldása minden bizonnyal inkább a színházi jegyértékesítők és ültetők logisztikai-kombinatorikai képességeit fogja komolyan igénybe venni.

Hamarosan kinyithatnak a színházak?
Fotó: Dömölky Dániel / Sebestyén Aba: 10 (Radnóti Színház)

Már amelyik színházakban várhatók egyáltalán előadások. A klasszikusan vett színházi évad ugyanis általában júniusra véget ér, hogy átadja a helyet augusztus végéig a pihenésnek, próbáknak, felújításoknak és a következő évadra való felkészülésnek. Emiatt a budapesti kőszínházak legnagyobb része várhatóan a döntés ellenére sem nyit már ki, míg a vidéki színházakban néhány előadásra lehet számítani a nyár során. Szintén valószínűsíthető, hogy a szabadtéri színházak a lehető leggyorsabban meg fogják hirdetni nyári programjukat, hogy a szezont június 16. után azonnal meg tudják kezdeni.

A járványt követően érdekes változásokat hozhat a színházi kultúrában az előadások streamelési lehetőségének napirendre kerülése, az ezzel kapcsolatos kérdéskör megjelenése a párbeszédben. A jelenleg érvényes szokásjog ugyanis az online közvetítések szerzői jogi kérdéseire még nincs felkészülve, bármennyire is bevett gyakorlattá vált az utóbbi időkben külföldi előadások felvételeinek megjelentetése mozivásznon.

Hamarosan kinyithatnak a színházak?
Fotó: Valuska Gábor, Budapesti Tavaszi Fesztivál / Ratkóczi-Závada-Vecsei: Tizenkét szék (TRIP Hajó)

A szakember arról is beszélt, hogy a nézők tömeges, egyszerre történő megérkezésének megelőzésére a Teátrumi Társaság többféle ajánlást is megfogalmazott az intézmények számára. Ezek között javasolják a színházak vezetésének, hogy közvetlenül az előadások elé készüljenek egyéb programokkal, például közönségtalálkozókkal vagy szakmai beszélgetésekkel. Ennek során nem csak a közönség biztonságát növelik a fokozatos beengedés lehetőségének megteremtésével, de egyéb megjelenési lehetőségeket is kínálhatnak a színházak a művészek számára.

A podcastot az alábbi linken lehet meghallgatni:

Az elmúlt hónapokban számos olyan felvétel született, amelyen keresztül magyar művészek fejezik ki gondolataikat a járványhelyzetről, biztatva és kitartásra bírva a kultúrára szomjazó közönséget. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ kérésére olyan élvonalbeli színészek és zenészek meséltek terveikről, mint Ónodi Eszter, Jónás Vera, Feledi János vagy Medveczky Ádám – a lenti videón ez is megtekinthető!

Címlap fotó: Juhász István / Soharóza – Halas Dóra – Nagy Fruzsina: Az ügy (Trafó)