1

Budapest tovább nyithat

Május 29-étől Budapesten is változnak a védelmi intézkedések. A főváros néhány nappal hamarabb – mint az ígért két hét – követheti az enyhébb vidéki szabályozást, így a vendéglátóhelyek belső terei és a szállodák is megnyithatnak a közönség előtt.  Emellett – bizonyos keretek között – lehetséges lesz a szabadtéri rendezvények megtartása is.

Nyithatnak a belső terek

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a fővárosban is megnyílhatnak a vendéglátóhelyek, éttermek, büfék, kávézók, cukrászdák belső, zárt részei is, ami azzal jár, hogy a megrendelt ételt, italt már a helyszínen is el lehet fogyasztani. A dolgozóknak ezután is kötelezően szájmaszkot kell viselni, és mindenkinek ügyelnie kell a védőtávolság betartására is.

Május 29-étől – szintén egy külön szabályozás rendelkezéseit betartva – fogadhatnak vendégeket a budapesti szálláshelyek is. Itt szintén kötelező a maszkviselés a dolgozóknak és a távolságtartás a vendégeknek.

Szabadtéri rendezvényeket is lehet tartani

Egy másik kormányrendelet lehetővé teszi bizonyos szabadtéri rendezvények megtartását is. E szerint már nézők részvételével is lehet tartani szabadtéri eseményeket.

A rendelet szerint szabadtéri rendezvénynek minősül az olyan rendezvény, amely „teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik… illetve fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlik.”

Ezek a létesítmények lehetnek például: stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi, cirkuszsátor.

A rendeletben áll az is, hogy „rendezvény különösen a sportrendezvény, valamint a színházi előadás, a mozi, a cirkusz, a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás, az irodalmi és könyvszakmai rendezvény, a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény.

A kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó közös szabályok szerint a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el. Két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyekre nem lehet ülni. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között pedig lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. 

A szabadtéri rendezvény alatt a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül –kötelesek egymástól is megtartani a védőtávolságot.

Ami tilos

Zenés, táncos rendezvényeket viszont továbbra sem lehet tartani, és függetlenül annak nyilvánosságától tilos tartózkodni is a nem zárt helyen tartott, zenés, táncos rendezvény helyszínén. Így például fesztiválokon, könnyűzenei koncerteken, táncházban, táncklubban, diszkóban, rockklubban, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Ami marad

Budapesten továbbra is kötelező a legalább másfél méteres távolság tartása, valamint a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, valamint   továbbra is érvényes a 65 éveseknek biztosított vásárlási idősáv.


Fotó: Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Práczky István

Kapcsolódó cikkek